Rakennusvalvonnan järjettömyys eli neljän lupa-arkkitehdin Turku

Sunnuntain Turun Sanomat kirjoitti Orwellin klassikkoteoksen 1984 hengessä turkulaisesta rakennusvalvonnasta. Lehdessä Turun kaupunkikuva-arkkitehti Juha Kylliö kertoo siitä, miten hän haluaa määrätä pienintä yksityiskohtaa myöten miten turkulaiset saavat asua.

Ensinnäkin Kylliö on huolissaan siitä, että rakentaminen on liian monimuotoista:
”Vanhoilla asuinalueilla, kuten Moisiossa ja Paattisilla, on saanut aiemmin rakentaa vapaammin kuin kaupunkialueilla. Siellä asukkaat saivat tulkita rakennustapaohjeita itse, jolloin rakentamisesta tuli liian monimuotoista. Nykyisin rakennusvalvonnan järjestämissä uudisrakentamisen korttelikohtaisissa ohjauspalavereissa sovitaan asukaslähtöisesti muun muassa yhtenäiset pensansaitatyypit.”

 

Avainsana on tietysti ”asukaslähtöisyys”. Onhan vallan hienoa, että asukkaat saavat yhdessä äänestää siitä, minkälaiset pensasaidat haluavat nähdä naapureidensa pihoilla. Olisihan se vallan kauhea ajatus, jos joku voisi itse päättää minkälaisen pensasaidan pihalleen laittaisi.

 

Talojen julkisivujen muutoksiin tarvitaan luonnollisesti lupa, esimerkiksi jos joku haluaa vaihtaa talonsa väriä tai ulkoverhoilun materiaalia. Lupa tarvitaan myös, mikäli joku haluaisi rakentaa omalle pihalleen vaikkapa huvimajan, katoksen tai vajan. Terassin sentään saa rakentaa ilman lupaa – kunhan se myötäilee maata, jos terassi tehdään 40 senttiä maan yläpuolelle, lupa tietysti tarvitaan.

 

Jos asut taloyhtiössä, tarvitset taloyhtiön luvan jos haluat ikkunallesi tai terassillesi markiisin, tai parvekkeellesi lasituksen. Parvekelasit tulee myös rakentaa koko taloyhtiön kaikille parvekkeille ja ehdottoman samanlaisina. Kylliön mukaan taloyhtiöt voisivat antaa myös suosituksia parvekkeiden sisustamisesta, jotta julkisivu yhtenäistyisi.

 

Kylliö on myös huolissaan siitä, että ihmiset ovat oikeastaan aika tyhmiä, eivätkä osaa itse tehdä päätöksiä:
”Materiaalien ja mallien runsaus voi vaikeuttaa omaa valintaa ja siten kokonaisuus mennä tontilla pieleen.”

 

Myös yksityiskohdat ovat tärkeitä, eivätkä asukkaat itse tällaisia välttämättä ymmärrä:
”Laissa puhutaan ympäristön kokonaisuuden kannalta ’kohtuullisen kauneuden’ -käsitteestä, joka tulisi ottaa huomioon rakentamisesssa. Siksi kannattaa kysyä meiltä esimerkiksi ennen kuin ostaa valmistuotteen onko se sovelias omalle pihalle.”

 

Muistin tätä lukiessani, jonkin aikaa sitten Vihreiden varavaltuutetun, ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäsenen, Ville-Veikko Mastomäen kanssa käymäni keskustelu rakennusvalvonnan ja kaavoituksen tärkeydestä.

 

Selitin hänelle oman kantani, joka tietysti on, että jokainen rakentakoon vapaasti omalle tontilleen juuri sellaisen asumuksen mitä itse haluaa, kunhan ei aiheuta vaaraa tai haittaa muille. Mastomäki tyrmäsi tällaisen laissez-faire -rakentamisen täysin, koska se johtaisi hänen mukaansa tilanteeseen, jossa rikkaat päättäisivät siitä, mitä kaupungeissa rakennetaan.

 

Tähän kommenttiin kätkeytyvä syvä ironia tulee ilmi, kun lukee mainitsemaani Turun Sanomien juttua: Turussa yksi arkkitehti – epäilemättä varsin varakas ihminen – saa päättää siitä, mitä kukin voi kaupungissa rakentaa. Joten juuri rakennusvalvonta mahdollistaa sen, että pieni eliitti päättää mitä kaupungissa rakennetaan.

 

Kuten mainitsin, minusta jokaisen tulisi olla vapaa rakentamaan omalle tontilleen juuri sellaisen talon mitä itse haluaa, kunhan ei aiheuta vaaraa tai vahinkoa muille. Perusteluni tälle on kaksiosainen. Ensinnäkin, kyse on oikeudenmukaisuudesta eli pohjimmiltaan siitä, saako yksilö tehdä itse omaa elämäänsä ja omaisuuttaan koskevat päätökset. Tämä kysymys on ensisijaisesti moraalinen ja minusta vastaus siihen on ehdottoman myönteinen. Joskin on syytä korostaa, että kyse on yksilön vapaudesta päättää omasta elämästään, ei muiden. Eli vapaa rakentaminen ei tarkoita, että kuka tahansa saisi tehdä mitä tahansa.

 

Toiseksi, kaikki rakentamiseen liittyvä sääntely tekee rakentamisesta väistämättä vaikeampaa ja täten kaliimpaa. Tämä heijastuu suoraan asuntojen ja talojen hintoihin ja tätä kautta myös vuokriin. Luvanvaraisuudesta seuraa myös rakennusalan keskittymistä, koska kaikki rakennusvalvonta ja -sääntely auttaa aina alan suurimpia toimijoita, koska niiden on helpointa vastata alati lisääntyvään byrokratiaan. Joten lopulta se, että jotkut haluavat määrätä minkälaisia pensasaitoja toiset saavat kasvattaa tai minkäväriseksi talonsa maalata, on osasyynä sille, että asuminen on Suomessa niin kallista ja miksi tässä maassa on tuhansia asunnottomia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu