Jouni Flemming

Eroaisitko hyvinvointivaltiosta?

  • Eroaisitko hyvinvointivaltiosta?

Julkaisin muutama päivä sitten www.eroahyvinvointivaltiosta.fi -palvelun. Tähän mennessä yli 300 ihmistä on ilmoittanut haluavansa erota. Kyllä, me olemme pieni ja marginaalinen vähemmistö - mutta kuuluuko vähemmistöjen oikeuksien polkeminen sivistysvaltioon?

 

Moni pitää hyvinvointivaltiota kalliina, huonosti toimivana ja ihmisiä holhoavana. Ehkä sinusta hyvinvointivaltio on loistoidea.

 

Mutta onko se kuitenkaan niin loistava idea, että kaikki on pakotettava osallistumaan siihen? Jos hyvinvointivaltio on hyvä ja toimiva järjestelmä, eivätkö suomalaiset kuuluisi siihen vapaaehtoisestikin?

 

Jos hyvinvointivaltion ideana on suojella ihmisiä ja varmistaa ettei kukaan jää välttämättömien peruspalvelujen ulkopuolelle, miksi tästä suojelusta ei ole mahdollista kieltäytyä?

 

Tiedän, että useimmat ihmiset haluavat kuulua yhteisöön. Tiedän myöskin, että kukaan ei ole nuori ja terve ikuisesti. Vastoinkäymiset ovat osa elämää. Mutta miksi emme voisi varautua vastoinkäymisiin kuten itse haluamme? Miksi emme saa itse päättää mihin yhteisöihin haluamme kuulua?

 

Ymmärrän täysin, jos pidät hyvinvointivaltiosta. En yritä kääntää päätäsi, enkä halua viedä sinulta mitään.

 

Vaikka itse haluat kuulua hyvinvointivaltioon, pyydän, että tutustut vetoomukseemme ja sen perusteluihin: http://www.eroahyvinvointivaltiosta.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvinvointivaltio on vain nimi. Monelle se on pahoinvointivaltio. Yhteiskunta ja ay-liike varmistavat, että osa pysyy siitä ulkona eivätkä häiritse etunsa säilyttäneiden elämää.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mihin ajattelitte perustaa tämän vapaaehtoisen hyvinvointivaltion,koska jos minä tämän ns.hyvinvointivaltion jäsenenä en halua toista valtiota tämän valtion sisään vaan pidän sitä sodan julistuksena niin kuinka sitten suu laitetaan?

Mikä siis muuttuu..voitta alkaa "alusta" jossakin vapaassa paikassa ja rakentaa "uudestaan" oman hyvinvointivaltionne ja kuvitella kuten ameriikan mantereelle muuttaneet,että kaikki muuttuu,ikuisesti.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Onko joku puhunut jotain valtion perustamisesta Suomen sisälle? En minä ainakaan.

Vähän kuin sanoisi, että kirkosta ei tule voida erota, koska sinä kirkon jäsenenä et halua toista kirkkoa tämän kirkon sisälle. Makes no sense.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aha..no jos tuolla pääset tästä yli niin anna mennä vaan.

Mikäli olet eroamassa valtiosta ja jäämässä valtion sisälle toimimaan omien ehtojesi mukaan ja omassa vapaassa yhteisössä valitsemillasi "rusinat pullasta" ehdoillasi niin etkö tosiaan silloin ole perustamassa valtiota valtion sisään?

Mutta jatketaan tuota makes no sense juttua,kun sen niin mukavasti tuohon kirjoitit. Erotaan kaikki Suomi nimisestä valtiosta ja napsitaan siitä vain mukavat osuudet ja jätetään se Joku hoitamaan ne vastenmieliset jutut kuten maanpuolustuksen jne. Kannatetaan..tämä Joku on se mukava tyyppi vaikka makes no sense to me vai oliko tämä tarkoitettu,niin,että muutama saa erota ja jättää yhteisön määrittelemät velvollisuudet hoitamatta,mutta ottaa vain oikeuksia itsellensä muiden kustannuksella?

Tähän nähden minulla on muuten ehdotus..ne jotka eroaa valtiosta ja jää majailemaan silti rajojen sisään voisi kustantaa puolustusvoimien ylläpidon,koska nauttii myös täysimääräisesti niiden tuomista "eduista". Sovittakoot tämä näin tasapainottavana tekijänä. Eikö tämä olisi hyvä systeemi ja tasavertainen?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #5

>Mikäli olet eroamassa valtiosta

Ei, en halua erota valtiosta. Hyvinvointivaltiomalli ja valtio eivät ole toistensa synonyymeja.

>ja jäämässä valtion sisälle toimimaan omien ehtojesi mukaan ja omassa vapaassa yhteisössä valitsemillasi "rusinat pullasta" ehdoillasi niin etkö tosiaan silloin ole perustamassa valtiota valtion sisään?

Ei, ehdotukseni ei tarkoita tätä. Luitkohan koko vetooumusta laisinkaan?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #6

Eh..eli haluat erota sanasta hyvinvointivaltio,mutta et siis erota valtiosta. Ok..tätä varmaankin pitää jäädä sulattelemaan.

Luin vetoomuksen pariin kertaankin vielä. Siellä mielestäni seisoo melko selvästi,että "haluan kieltäytyä yhteisön laatimista velvollisuuksista,koska en niiden mukana tulevia oikeuksia tarvitse ja haluan vain osallistua niihin mitä tarvitsen ja nekin valitsen itse oman fiiliksen pohjalta".

No toimiiko tällainen "rusinat pullasta" tyylinen ajattelu missään yhteisössä,ottaako joku yhteisö vastaan tuollaista?

Lisään nyt vielä,en siis mitenkään lähde tuomitsemaan nyt tuota teidän aloitettanne,koska siinäkin on myös hyviä pyrkimyksiä. Kuitenkin kyseenalaistan sen varmuuden millä sitä koitetaan puolustella ja myydä. Tyyliin,että onko kaikki 100%:sti jollakin tapaa varmaa ja selkeää kuten asia esitetään.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #7

>Eh..eli haluat erota sanasta hyvinvointivaltio,mutta et siis erota valtiosta. Ok..tätä varmaankin pitää jäädä sulattelemaan.

Oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että valtio ja hyvinvointivaltio tarkoittavat samaa asiaa? Eli ennen kuin 1900-luvun alussa hyvinvointivaltiokokeilut alkoivat, ei maailmassa ollut ainuttakaan valtiota? Oletko nyt aivan varma?

>Luin vetoomuksen pariin kertaankin vielä. Siellä mielestäni seisoo melko selvästi,että "haluan kieltäytyä yhteisön laatimista velvollisuuksista,koska en niiden mukana tulevia oikeuksia tarvitse ja haluan vain osallistua niihin mitä tarvitsen ja nekin valitsen itse oman fiiliksen pohjalta".

Kannattaisi ehkä lukea se vielä pari kertaa, sillä siellä ei lue mitään tuollaista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #8

"Oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että valtio ja hyvinvointivaltio tarkoittavat samaa asiaa? Eli ennen kuin 1900-luvun alussa hyvinvointivaltiokokeilut alkoivat, ei maailmassa ollut ainuttakaan valtiota? Oletko nyt aivan varma?"

Suomen tapauksessa tämä valtio on nyt tykätty nimetä hyvinvointivaltioksi,jostakin syystä..en yhtään tiedä ketä tuollainen uudelleen nimeäminen tyydyttää. Eli siis jos erot hyvinvointiVALTIOSTA niin eroat myös VALTIOSTA,koska Suomen kohdalla ne tarkoittaa samaa. Vai meinaatko,että täällä on kahdet kirjat valtiolle ja hyvinvointivaltiolle..että ne olisivat ikäänkuin päällekkäin?

Esim. Jos ryssät hyökkää hyvinvointivaltion kimppuun,niin ne hyökkää vain jonkun kimppuun..jos ne hyökkää valtion kimppuun,niin ne hyökkää joidenkin kimppuun? Kumpi meistä olikaan se harhaisempi ja ihan varma omista jutuistaan?

"Kannattaisi ehkä lukea se vielä pari kertaa, sillä siellä ei lue mitään tuollaista."

Otetaan pari pätkää:

"Hyvinvointivaltion kannattajat voisivat kehittää
järjestelmää siten kuin keskenään sopivat. Mutta me, jotka
emme halua olla osa tätä järjestelmää, voisimme huolehtia
omasta hyvinvoinnistamme kuten itse parhaaksi
katsomme."

Tässä sanotaan suomeksi,että tehkää mitä teette,mutta me emme halua olla osana teidän tekemisiänne. Eli ette olisi osana yhteisöä,kuten tässä annetaan selkeästi ymmärtää:

"pyydämme siis saada erota hyvinvointivaltiosta."

Seuraavaksi te _itse_ määrittelette hyvinvointivaltion ja sen pullan:

"että emme olisi enää oikeutettuja mihinkään julkisiin tukiin, kuten työttömyyspäivärahaan, kelakorvauksiin,
kansaneläkkeeseen tai julkiseen terveydenhuoltoon."

Sitten määrittelette ne rusinat:

"Verovaroin maksetuista palveluista käytössämme olisivat vain ne peruspalvelut, joiden käyttöä emme voi välttää, eli infrastruktuuri, kuten tie- ja sähköverkot, sekä julkiset turvallisuuspalvelut, kuten poliisi ja maanpuolustus.

Hyvinvointivaltiosta eronneita koskisi
Suomen laista toisin sanoen ensisijaisesti enää vain
rikoslaki, uhrittomia rikoksia lukuun ottamatta."

Sitten kerrotte millä hinnalla suostutte nämä rusinat ostamaan:

"maksaisimme vain 10 % tuloveroa kaikista tuloistamme."

Sitten alatte pyöristelemään asioita:

"Hyvinvointivaltiosta eroaminen ei tietenkään tarkoittaisi, että voisimme tehdä mitä tahansa."

Ja tämä tarkoittaa mitä..koska mikään lakikaan ei oikeastaan teitä koske niin miten yhteisö voi selvitä tällaisesta?

Käytännössä teillä olisi jonkinsortin mukananne liikkuva valtio missä pätee omat lait jota turvaa kuitenkin muiden lakien mukaan pystyssä pidettävät instituutiot. Käytännössä siis voisitte perustaa esim. kilpailevan yrityksen toisen yrityksen viereen,mutta teidän yrityksiänne koskisivat eri lait.. toimivaako,saman valtion sisässä..ainiin..ei ollutkaan,koska teillä oli omat lait ja oma valtio taskussanne.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #9

>Suomen tapauksessa tämä valtio on nyt tykätty nimetä hyvinvointivaltioksi,jostakin syystä..en yhtään tiedä ketä tuollainen uudelleen nimeäminen tyydyttää. Eli siis jos erot hyvinvointiVALTIOSTA niin eroat myös VALTIOSTA,koska Suomen kohdalla ne tarkoittaa samaa. Vai meinaatko,että täällä on kahdet kirjat valtiolle ja hyvinvointivaltiolle..että ne olisivat ikäänkuin päällekkäin?

Valtio ja hyvinvointivaltio eivät tarkoita samaa, ei edes Suomen kohdalla, vaikka Suomi onkin lähes koko historiansa ajan ollut mukana hyvinvointivaltiokokeilussa.

>Ja tämä tarkoittaa mitä..koska mikään lakikaan ei oikeastaan teitä koske niin miten yhteisö voi selvitä tällaisesta?

Se tarkoittaa sitä, että emme infran ja maanpuolustuksen kaltaisten palvelujen (joiden käyttöä emme voi lopetta) lisäksi vaadi tai pyydä valtiolta tai julkiselta sektorilta yhtään mitään.

Minä asun ulkomailla. Se tarkoittaa sitä, että en ole tällä hetkellä oikeutettu suomalaiseen sosiaaliturvaan, enkä myöskään maksa veroja Suomeen, Suomen ulkopuolisista tuloista. Olen siis de fakto eronnut suomalaisesta hyvinvointivaltiosta. Haluaisin, että tällanen mahdollisuus olisi myös olemassa ilman, että muuttaa ulos Suomesta.

Ja missään ei sanota, että "mikään laki ei kosketa" meitä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Eroa hyvinvointivaltiosta. Eroa kirkossta. Eroa poliisista. Eroa puolustusvoimista. Eroa muijastasi/äijästäsi. Eroa lapsistasi. Eroa kauppiaastasi. Eroa institutioista... Eroa itsestäsi, ja sitten oletkin kuollut.

Krematoriosta ja hautausmaasta et voi erota enkä minä hyväksy että tuhkia ripotellaan tunnesyistä minne sattuu... Joku roti.

Avaaja on oikeassa. Me kaikki eroamme hyvinvointiyhteuskunnasta kun veivi on lentänyt ja saapas potkaissut tyhjää...

Käyttäjän TimoJntti kuva
Timo Jäntti

Mitenkähän mahtaisi toimia julkisen terveydenhuollon ulkopuolelle jääminen?

Esimerkiksi syövän hoidossa käytetään joitakin melkoisen kalliita hoitomuotoja, esim sädehoitoja ja solumyrkkyjä. Nyt jos mahdollinen potilas on jättäytynyt julkisen terveydenhuollon ulkopuolelle eikä hänellä ole rahaa maksaa hoidoista käypää hintaa, niin annetaanko potilaan vain kuihtua ja kuolla pois?

Entäpä jos tauti on tarttuva? Pitääkö tarttuvaa tautia sairastava julkisen terveydenhuollon ulkopuolelle jättäytynyt ja maksukyvytön potilas eristää jollekin leirille odottamaan parantumista tai kuolemaa, jottei hän tartuta muita?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Sivulta:

"Vastoinkäymiset ovat osa elämää.

Emme usko olevamme ikuisesti terveitä, emmekä usko voivamme elää ilman vastoinkäymisiä. Uskomme siihen,
että meillä itsellämme tulisi olla oikeus päättää, miten haluamme varautua elämän mukanaan tuomiin vastoinkäymisiin.

Jos joku eroaa hyvinvointivaltiosta ja kohtaa niin suuria ongelmia, ettei hän selviä niistä itse, hän on muiden
vapaaehtoisen avun varassa. Tämä on se riski, jonka
olemme valmiit ottamaan."

Käyttäjän TimoJntti kuva
Timo Jäntti

Mikäpäs siinä, toimihan se muiden apuun turvautuminen keski-ajallakin joten miksei nykypäivänä.

Kyse on mielestäni pikemminkin siitä, että haluavatko hyvinvointivaltion ylläpitoon osallistuvat ja julkisen terveydenhuollon kustantavat, ja täten tiettyä perusterveydentasoa ylläpitävät, katsella joukossaan hoitamattomista sairauksista kärsiviä ja vielä mahdollisesti tartuntoja levittäviä riskinottajia.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #17

Kyse on myös siitä, että haluavatko hyvinvointivaltiosta vapautuneet auttaa järjestelmään vielä kuuluvien, julkisen terveydenhuollon hoitojonoissa kärvisteleviä. Tai niitä, joille Kelan byrokraatti on päättänyt ettei hoitoa korvata.

Vapaaehtoisuuteen perustuva terveydenhuolto oli vallitseva järjestelmä käytännössä kaikkialla maailmassa aina 1900-luvun alkuun ja hyvinvointivaltiokokeiluun asti. Toki siinä oli ongelmia mutta niin on hyvinvointivaltiossakin.

Käyttäjän TimoJntti kuva
Timo Jäntti Vastaus kommenttiin #18

Onko USA:n terveydenhuoltojärjestelmä ollut mielestäsi toimiva?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #36

On ollut, nimittäin silloin kun se ei vielä ollut hyvinvointivaltio, eli jonnekin 1900-luvun alkuun asti. Minusta on surullista, etteivät ihmiset tunne historiaa.

Jos Suomen kouluissa kerrottaisiin, että 1800-luvulla Yhdysvalloissa ei ollut minkäänlaista sosiaaliturvaa (eikä toisaalta myöskään tuloverotusta), maassa oli silti infraa, mm.
maailman kattavin rautatieverkosto, sekä maailman paras terveydenhuoltojärjestemä. Terveydenhuolto oli 100%:sti yksityinen. Mutta ei, köyhät eivät silti kuolleet kaduille. Heille, joilla ei ollut varaa maksaa terveydenhuollosta, oli turvanaan hyväntekeväisyysjärjestöt, sekä -sairaalat. Oli myös maksullisia sairaaloita, jotka eivät toimineet voiton maksimoimiseksi vaan laskuttivat vain pakolliset kulunsa.

Nykyäänhän USA on hyvinvointivaltio siinä missä vaikka Suomikin, toki toteutuksen yksityiskohdat ovat erilaiset. Jos sinulla ei ole mitään terveydenhuoltovakuutusta, valtio maksaa hoitosi verovaroista.

Monikohan suomalainen on tietoinen vaikkapa tässä kommentissa esittämistäni muutamista hyvin perustason faktoista? Epäilen ettei kovin moni. Juuri tietämättömyys vaihtoehdoista on se otollinen maaperä, jolla hyvinvointivaltiouskovaisuus kasvaa ja kukoistaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #38

Katsoitko, jos niin mitä pidit Deadwood-sarjasta (fiktio Amerikasta 1870-luvulta)?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #54

En katsonut, kiitos kysymästä :)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #55

Fiktiolla usein saadaan lihaa teorialuiden ympärille, suosittelen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Esimerkiksi syövän hoidossa käytetään joitakin melkoisen kalliita hoitomuotoja, esim sädehoitoja ja solumyrkkyjä. Nyt jos mahdollinen potilas on jättäytynyt julkisen terveydenhuollon ulkopuolelle eikä hänellä ole rahaa maksaa hoidoista käypää hintaa, niin annetaanko potilaan vain kuihtua ja kuolla pois?"

Tuttua minulle, ja juuri noista syistä.
Olen sisällä,... mutta jos olisin ulkona, kuolisin nopeammin... No, palliatiivisesta hoidosta huolimatta kuolen... Aika näyttää... Sisällä olo antaa lisäaikaa.
Ei ole varaa erota, ja olla ulkona.
Oma päätös toki siitäkin.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Mikäli eroaisit hyvinvointivaltiosta, olisi kohtuullista, että maksaisit takaisin kaiken sen, mitä olet tähän mennessä yhteiskunnalta ilmaiseksi tai edullisesti saanut.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Copy paste sivulta:

"Emme ole vapaamatkustajia.

Tiedämme, että jotkut kutsuvat meitä vapaamatkustajiksi - olemme saaneet ilmaisen ylläpidon, mutta nyt haluamme erota hyvinvointivaltiosta ja jättää maksamatta oman osuutemme sen rahoittamisesta.

Tähän voisimme huomauttaa, että emme me ole vaatineet ilmaista elatusta. Olemme käyttäneet hyvinvointivaltion tarjoamia palveluita, koska meillä ei ole ollut vaihtoehtoja.

Emme kuitenkaan halua lähteä pidemmälle tällaiseen väittelyyn, koska se ei edistä mitään.

Sen sijaan olemme valmiita tasaamaan tilit valtion kanssa. Mikäli tähän mennessä maksamamme verot eivät kata julkiselle sektorille aiheuttamiamme kuluja, olemme valmiita maksamaan tämän erotuksen Suomen valtiolle."

Joten kyllä, olemme valmiit tasaamaan tilit Suomen valtion kanssa eron yhteydessä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Sen sijaan olemme valmiita tasaamaan tilit valtion kanssa.2

En usko. Tulee liian kalliiksi. Joku pystyy, mutta kaikki eivät. Maksavatko ne, joilla on varaa niiden "velat" joilla ei ole varaa.

Siihen sisältyy paradoksi. Hyvinvointiyhteiskunnasta luopuneiden yhteiskunnasta tulisi yhteiskunta jossa varakkaat maksaisivat sen osuuden "veloista" niiden puolesta joilla ei ole varaa.

Hyvinvointiyhteiskunnan perusta siis...

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #24

>En usko. Tulee liian kalliiksi. Joku pystyy, mutta kaikki eivät.

Jos ei ole varaa erota, ei voi erota. Ellei joku, esimerkiksi jo eronnut, auta taloudellisesti.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Voit tasata tilit eron yhteydessä, toki.

Mutta entä eron jälkeen? Olisitko vapautettu myös arvonlisäverosta? Alkoholiverosta? Makeisverosta? Yle-verosta? Polttoaine- ja käyttövoimaverosta? Tupakkaverosta? Miten sinua estettäisiin myymästä verovapaita tuotteita edelleen?

Sinänsä, en kannata mitään noista veroista, ainakaan nykymuodossaan, kun ne ovat sekä rangaistusluontoisia "signaaleja", että valtion rahasampoja. Ja aina kaikenkaikkiaan regressiivisiä, progressiivisen tai tasaveron sijasta.

Mutta täytyisi tässä maassa parantaa aika paljon asioita, ennenkuin visiosi eroamisesta voisi toteutua edes harvojen ja valittujen kohdalla.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Minulle pitäisi ainakin maksaa korvauksia siitä, että olen joutunut elämään hyvinvointivaltiossa. Esimerkiksi ilmainen koulutus, minkä olen saanut, oli niin surkealaatuista, että olisi parempi ollut, jos en olisi käynyt laisinkaan kouluja.

Minna Eerolainen

Voi jessus, nää hyvinvointivaltion marttyyrit, tooodella omaperäistä:)

Pekka Pylkkönen

Ihan mielenkiintoinen ajatusrakennelma. Pelkästään sosiaaliturvasta eroaminen tarkoittaisi jo 50% veronkevennyksiä, jolloin esimerkiksi oikeus terveys- ja turvallisuuspalveluihin jäisi. Tämä lähinnä siksi että on tosiaan hankalaa erota esimerkiksi poliisin tai sotaministeriön palveluiden alta.

Sopisiko tuollainen puolittainen eroaminen? Veroasteesi puolitettaisiin ja saisit edelleen kaikki muut hyvinvointivaltion palvelut sosiaaliturvaa lukuunottamatta?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Uskoisin, että ehdottamasi malli kävisi monelle erohakemuksen jo allekirjoittaneelle!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Valtio on tehnyt senkin infran joka mahdollistaa blogistille kirjoittaa tähän ilmaiseen oikeiston propagandakanavaan.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Et jaksanut edes lukea vetoomusta mutta kuitenkin jaksoit kommentoida?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Et jaksanut kovin pitkää tekstiä kirjoittaa ja sitten väität että joku ei olisi lukenut. Ehkä ongelmasi onkin ihmisten halveksunta.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #25

Vetoomuksen sivulla, http://www.eroahyvinvointivaltiosta.fi/, kerrotaan varsin yksityiskohtaisesti vastaus infra-kysymykseesi. Vielä syvemmälle yksityiskohtiin en halunnut mennä, koska vetoomusteksti on jo nyt aika pitkä.

Ja ei, en halveksi ihmisiä, kiitoksia kysymästä :D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #28

Jos käyttää linkkejä joiden sisältöä ei yhtään referoi itse blogissa on vain laiska ja kirjoittaa huonosti. Se myös heijastaa huonoa käsitystä kanssaihmisistä ja suurta itsekeskeisyyttä että olettaa että linkit joihin ei osata ajatuksellisesti johdattaa luetaan.
Blogin tekememinen on jotain muuta kuin propagandan syöttämistä ilmaiseen foorumiin. Blogin tekeminen on että antaa itsestään jotain vaivautuu koska kunnioittaa lukijoita. Sinulle lukijat ovat vain propagandan kohderyhmä.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #30

En mielestäsi mitenkään viittaa eroahyvinvointivaltiosta.fi -sivun sisältöön tässä blogitekstissäni? OK :D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

Viittaaminen ei ole sama kuin raottaminen ja stilistinen johdattaminen. Ylipäätään sellainen joka vaatii asennetta että haluaa antaa jotain kuulijakunnalle. Oikeistolaiset kaatuvat aina kulttuuripuuteeseensa. Kulttuuri on jakamista.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #33

Sanoisin, että suhtaudut halveksivasti ihmisiin, joita pidät oikeistolaisina. Ihmisiä tässä kaikki ollaan ja uskoakseni me kaikki haluamme vain sitä, mikä on parasta meille kaikille. Pusihali :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Parasta itsellesi olisi elää yhteiskunnassa sen sijaan että yrität sitä tuhota.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Miksi tuon vetoomuksen pitää olla kirjoitettu niin isolla fontilla?

Asiallinen teksti, ulkoasu tekee siitä vaan joteskin kauhean lukea!

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Se on tyylikeino. Toiset tykkää, toiset ei. Monet selaimet tukevat sivujen fonttikoon vaihtamista, sitä voi käyttää jos ei tykkää lukea isoja fontteja.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Hyvä avaus! Kattaako tuo esittämäsi 10% vero myös koulutuksen? Vaikkei omat lapset olekaan enää peruskouluikäisiä, maksaisin mielelläni verotuksessa koulutuksen kustannuksia.

Hei hei omasta puolestani maksettu puoluetuki, YLE-vero, ammattitaiteilijoiden kulttuurituet, käsittämättömän laajan julkissektorin hallinnon tuki (http://www.kysy.fi/kysymys/onko-nama-kaikki-virat-... ), muiden maiden tukeminen velkarahalla.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Niin. Onhan se kiitollisuudenvelka joskus raskain kannettava.

Kaikki yhdessä nyt, kuka on tärkein?: MÄÄÄÄÄÄ!!!

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Siis se, että maksaa yli puolet tuloistaan veroina valtiolle ei riitä - tämän lisäksi pitäisi vielä olla kiitollinen?

Käyttäjän SamuliVapaasalo kuva
Samuli Vapaasalo

Olin ymmärtänyt, että sinä et maksa yli puolia tuloistasi veroina.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #51

Enää en maksa, koska en asu Suomessa. Suomessa maksaisin, kuten sinäkin: http://jouniflemming.fi/2012/01/11/tiesitko-etta-v...

Käyttäjän SamuliVapaasalo kuva
Samuli Vapaasalo

Ketkä muuten ovat nämä "me", joiden nimissä kirjoitat? Vai onko niin, että yksinäisessä pimeydessäsi olet saanut kokemuksen yhteisyydestä, jossa on lisäksesi muitakin? Eikö sinustakin ole melko hassua, että korostaessasi yksilöllisyyttä ja itse määrittelemää vapautta turvaudut joukkovoimaan kirjoituksessasi. Asetat itsesi joukon kärkeen, uuden yhteisön esitaistelijaksi. Miten "teillä" tehdään päätöksiä? Sinäkö ne sanelet? Oletko laki?
Pidätkö 300 allekirjoittajaa menestystarinana? Me muut pidämme tätä säälittävänä.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

>Ketkä muuten ovat nämä "me", joiden nimissä kirjoitat?

Vetoomuksen allekirjoittaneet.

>Eikö sinustakin ole melko hassua, että korostaessasi yksilöllisyyttä ja itse määrittelemää vapautta turvaudut joukkovoimaan kirjoituksessasi

Ei, siinä ei ole mitään hassua. Katsoppas, vaikka arvostaa yksilöllisyyttä, se ei tarkoita, että haluaisi olla yksin. Yksilöllisyyden arvostaminen tarkoittaa sitä, että haluaa itse valita mihin yhteisöihin haluaa liittyä.

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

Miten ihmeessä saat aikaiseksi teorian, että hyvinvointivaltiosta eroajat perustaisivat jonkun Jouni-kultin? Ja haukut vielä hyvinvointivaltion kritisoijia säälittäviksi? Kritiikki ilman vittuilua mahdottomuus? Audiatur et altera pars.

Susanna Kaukinen

Tyypillinen anarkokapitalistinen/liberalainen avaus. Olen silti osin samaa mieltä kirjoittajan kanssa, mutta en siltä osin, että hänet pitäisi vapauttaa yhteisvastuusta.

Sen sijaan meidän yhteiskuntamme on pahasti epäonnistunut ja kaipaisi radikaalia reformia. Keskushallitus tulisi lakkauttaa epäonnistuneena ja palauttaa valta maakunta- tai kuntatasolle.

Keskushallitukselle tulisi jättää vain tulonsiirtomekanismi kuntien välillä ja maanpuolustuksen järjestäminen. Muista asioista pienempien yksiköiden pitäisi sopia täysin autonomisesti keskenään.

Tällä saisimme purettua eduskunnan, joka on korporaatioiden käsissä ja perustuslain yläpuolella ja on de facto mafia. Samalla saisimme purettua järjettömän määrän asetuksia ja säädöksiä, joista on pelkkää haittaa. Saisimme myös purettua sadistisen byrokratian, joka kiusaa heikompiosaisia.

Suomi alkaa muistuttaa natsi-Saksaa kun työttömät pakotetaan pakkotyöhön. AY-liikekin suojaa vain työväen vahvimpia ja on siten yhtä paljon ongelma kuin ratkaisu kapitalistien harjoittamaan väkivaltaan.

Näiden veroparasiittien takia keskushallituksen tulonsiirtomekanismille maksettava siirtovero pitäisi olla progressiivinen, koska muuten tämä porukka perustaisi Monaconsa ja ei maksaisi ollenkaan veroja. Se tarvitsee tuon progression kannustimeksi, että ihmiset eivät veronkierron takia muuttaisi johonkin eliittikommuniin.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

>Olen silti osin samaa mieltä kirjoittajan kanssa, mutta en siltä osin, että hänet pitäisi vapauttaa yhteisvastuusta.

Mielestäsi hyvinvointivaltio siis on niin hyvä idea, että se pitää pakottaa kaikille?

Susanna Kaukinen

Näkemykseni on riittävän kattavasti kuvattu tässä. Voit välttyä lukemasta pitkää tekstiä tietämällä mitä Proudhon ajatteli.

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Susanna Kaukinen

Pyh ja pah. Olen proudhonlainen. Sinä ilmeisesti tämän kuvaajan oikeaa laitaa, joka viis veisaa ihmisistä?

=> http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/file...

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

"Jos hyvinvointivaltio on hyvä ja toimiva järjestelmä, eivätkö suomalaiset kuuluisi siihen vapaaehtoisestikin?"

Eivät. Hyväosaiset häviävät taloudellisesti hyvinvointivaltiossa, joten jos olet hyväosaisuuden lisäksi ahne, haluaisit varmasti erota hyvinvointivaltiosta.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Missä kulkee hyväosaisuuden raja? Eli minkälaiset vuositulot pitäisi olla, että häviää hyvinvointivaltiossa?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Maksumieheksi joutuminen riippuu vuositulojen lisäksi työuran pituudesta ja käytetyistä palveluista. Nämä ovat usein hyvinkin satunnaisia asioita, joten en lähde edes arvailemaan keskimääräistä maksumieheksi joutumisen rajapyykkiä. Nyrkkisääntönä lienee perusteltua väittää, että mitä enemmän tienaa elämänsä aikana, sitä enemmän maksaa nettona.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ehdotetussa systeemissä on useita asioita pielessä, kuten monet ovat huomanneetkin.

Perusideana tässä ja monissa verhotummissakin libertaareissa malleissa kuten perustilissä tuntuu olevan se, että ihmiset eivät haluaisi maksaa suuristakaan tuloista tulonsiirtoja. Näinollen rationaalinen toimija tässä Flemingin mallissa laskisi, kumpi tulee kalliimmaksi, maksaa omalta kohdalta julkiset palvelut kattavan korkeamman verokannan ja minimiverokannan erotus vai yksityiset vakuutukset ja palvelumaksut. Valtiontaloudelliseksi ongelmaksi tulee se, että kaikki maksaisivat vain joko tarvitsemiensa palveluiden hinnan sellaisenaan tai vähemmän ja niistä, jotka maksavat vähemmän, tulee valtion kassaan vajetta.

Käytännön syistä myös tässä mallissa on jätetty turvallisuusviranomaiset julkisen talouden piiriin, jolloin heidät ja heidän perheensä joudutaan pitämään poikkeuksellisesti myös rikkailtakin kerätyillä veroilla rahoitettujen palveluiden ja sosiaaliturvan suojaamina. Näinollen heistä muodostuu yhteiskunnan sisälle eliitin ja supistuvan keskiluokan väliin oma taloudellisesti etuoikeutettu säätynsä. On olemassa riski, että ennen pitkää armeijalle, poliisille, vankeinhoitolaitokselle ja rajavartiostolle alkaisi valua myös poliittista valtaa enemmässä määrin kuin niille yleensä demokraattisissa yhteiskunnissa kuuluu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eli juuri niinkuin Suonsivun videossa yhteiskunta alkaisi muistuttamaan postkolinialistista kehitysmaata. Mutta oikeistolaisia kiihottaa hekumallisesti se että luokkaerot todella olisivat näkyvissä. He kaipaavat yhteiskuntaa ennen peruskoulua jolloin luokkaerot olivat räikeämmät. Juuri tässä on uusoikeiston menestyksen avain kaipuu siihen että saa olla parempi kuin muut ja etuoikeutettu.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

>Valtiontaloudelliseksi ongelmaksi tulee se, että kaikki maksaisivat vain joko tarvitsemiensa palveluiden hinnan sellaisenaan tai vähemmän ja niistä, jotka maksavat vähemmän, tulee valtion kassaan vajetta.

Protip: Valtion kassassa on koko ajan vajetta. Lisää velkaa pitää ottaa reilu 10 000 euroa joka minuutti, jotta hyvinvointivaltio saadaan edes nimellisesti toimimaan.

Jos hyvinvointivaltio olisi vapaaehtoinen, tämä pakottaisi poliitikot miettimään vähän tarkemmin mihin julkisia varoja käytetään. Jos ihmiset voisivat irtisanoutua kaikesta järjettömästä rahan tuhlaamisesta - pankkituet ja guggenheimit tulevat ensimmäisenä mieleeni - myös päättäjät reagoisivat ja hyvinvointivaltiosta tulisi parempi teille, jotka siitä pidätte.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Protip: Valtion kassassa on koko ajan vajetta. Lisää velkaa pitää ottaa reilu 10 000 euroa joka minuutti, jotta hyvinvointivaltio saadaan edes nimellisesti toimimaan.

Tuo on tiedossa, mutta se, että joku järjestelmä ei toimi, ei oikeuta korvaamaan sitä toisella ilmeisen toimimattomalla järjestelmällä.

Markus Valkeapää

Tosi hienoa että joku on lähtenyt vetämään tällästä juttua!!!! Kannatan ehdottomasti! Maksoin Joulun tienoilla nelinumeroisen summan mätkyjä ja mieleeni jälleen tupsahti ulkomaille muutto eli helvettiin tästä "hyvinvointivaltiosta" Verotus jossain järkevässä mittakaavassa on ok mutta mehän maksetaan veroa myös kaikesta mihin Suomessa rahaa käytämme eli nopeesti laskettuna maksan veroja vuodessa varmaan jotain 30-40000e enkä ole mikään rikas. Sopiva verotus on siis ok mutta mihin ne rahat menee on ihan silkkaa typeryyttä...

Toimituksen poiminnat