Jouni Flemming

Elintasopakolaisen puolustuspuheenvuoro

  • Elintasopakolaisen puolustuspuheenvuoro
  • Elintasopakolaisen puolustuspuheenvuoro

Suomi on matkalla kohti perikatoa. Lisää holhousta, veroja ja pelastuspaketteja. Voit äänestää vaaleissa ja toivoa parasta - tai voit tehdä kuten minä ja äänestää jaloillasi.

 

Hei!

Olen Jouni Flemming ja olen elintasopakolainen. Joku saattaa muistaa minut blogeistani, siitä kun yritin saada liberaalia Edistyspuoluetta takaisin puoluerekisteriin tai työstäni Liberaalit r.y:ssä.

 

En ole poseerannut Talouselämän kannessa tai ollut verkostoitumassa Slushissa, mutta olen perustanut ensimmäisen yritykseni jo vuonna 2002, sittemmin olen perustanut tai johtanut yrityksia kolmella eri mantereella ja työllistänyt Suomessakin kymmeniä ihmistä. Valitettavasti nykyään en työllistä enää yhtään suomalaista, koska palkkaamisen sivukulut ovat liian korkeat ja byrokratia liian kallista.

 

Mielestäni Suomi on menossa kovaa vauhtia perikatoon korkean verotuksen, mielettömien palkkauskustannusten, tiukkojen työehtojen, kafkamaisen sääntelyn ja poliitikkojen yleisen kyvyttömyyden vuoksi. Yritin aikani muuttaa suuntaa, mutta huomasin sen olevan toivotonta.

 

Kyllästyneenä hakkaamaan päätäni seinään Suomessa lähdin ensin veropakolaiseksi Karibialle, jossa viihdyin noin puolitoista vuotta. Karibialla oli liian kuumaa, eikä hiekka varpaiden välissä ollut minun juttuni. Paikkanakin sellainen paratiisisaari on varsin pieni ja pitemmän päälle tylsä – margaritojen juomiseen rannalla kyllästyy aika nopeasti.

 

Vuonna 2013 muutin Thaimaahan ja löysin täältä kodin. Muutin Chiang Mai -nimiseen kaupunkiin. Se on Helsingin kokoinen kaupunki Pohjois-Thaimaassa, sopivan kaukana etelän pakettimatkakohteista ja massaturismista. Chiang Mai on juuri oikean kokoinen kaupunki, josta löytyy kaikki mitä voi kuvitella tarvitsevansa ja vieläpä edullisesti. Kuten lähes kaikkialla muuallakin maailmassa, täällä verotus on alhaisempaa kuin Suomessa ja kaikenlainen elämiseen, yrittämiseen ja työntekoon liittyvä byrokratia kevyempää.

 

Minulta on kyselty muuttamiseen liittyviä käytännön asioista niin paljon, että päätin avata aiheesta nettisivut. Tein MuutaThaimaahan.fi -sivut, koska haluan auttaa muitakin suomalaisia näkemään Thaimaan vaihtoehtona Suomessa asumiselle, sekä tuoda Thaimaan esille muunakin kuin rantalomakohteena. Taustalla oleva idea on hyvin yksinkertainen: Jos teet töitä it-alalla, voit muuttaa tekemään työsi täältä käsin – asua mukavan lämpimässä maassa, parantaa omaa elintasoasi ja samalla vielä säästää rahaa.

 

Chiang Maihin on suomalaisen harvinaisen helppo kotiutua, koska täällä asuu jo tuhansia länsimaalaisia ja ainakin parisataa suomalaista, jotka pitävät aktiivisesti toisiinsa yhteyttä.

 

Suomalaiset maksavat itsensä kipeiksi niin sanotun hyvinvointivaltion palveluista, kun vastaavan tai paremman turvan saa muualla paljon halvemmalla. Kävin juuri vähän aikaa sitten täällä yksityisellä lääkärillä. Sain ajan samalle päivälle – eli siis kävelin sisään sairaalaan ja odotin viitisen minuuttia, sairaala oli tuliterä, lääkäri puhui sujuvaa englantia ja koko lysti maksoi minulle vain muutaman kymmentä euroa. Jos kyseessä olisi ollut sairauden hoidosta tai tapaturmasta, tuokin lasku olisi tietysti mennyt vakuutuksestani, nyt maksoin sairaalamaksun itse.

 

Laskin tässä juuri, että 2500 euroa kuukaudessa laskuttavalla yrittäjällä tai freelancerilla jää Thaimaassa kaikkien kiinteiden kulujen jälkeen vuoden aikana noin 13 000 euroa enemmän käteen kuin Suomessa, koska verot, sivukulut ja elinkustannukset ovat niin paljon alhaisemmat. Tekemällä muutaman vuoden töitä täällä kuka tahansa voi säästää riittävästi rahaa ostaakseen oman, velattoman asunnon eläkepäiviensä turvaksi. Muuttaminen on taloudellisesti kannattavaa myös tavalliselle palkansaajalle. Jos ansaitset vaikkapa 3000 euroa kuukaudessa ennen veroja, muuttamalla Thaimaahan säästät vuodessa helposti vähintään 5000 euroa – samalla parantaen elintasoasi ja nauttimalla enemmän elämstäsi.

 

Monet ovat varmasti jo valmiina haukkumaan minua isänmaan petturiksi ja vaikka miksi, koska olen vienyt itseni, liiketoimintani ja veroni pois Suomesta. Minä näen asian täysin päinvastoin – äänestämällä vaaleissa et todennäköisesti saa aikaan mitään muutosta Suomen vallitsevaan järjestelmään mutta jos äänestät jaloillasi ja muutat pois Suomesta, se parantaa omaa asemaasi välittömästi ja tämän lisäksi se pakottaa suomalaiset päättäjät ennemmin tai myöhemmin korjaamaan suomalaisen hyvinvointivaltion valuviat.

 

Mielestäni Suomesta on tullut paikka, jossa kenenkään yritteliään ja ahkeran ei enää kannata oleskella. Voit odottaa vaaleja ja toivoa, että juuri tällä kertaa se äänestyslappuseen huolellisesti kirjoittamasi numero vaikuttaa johonkin. Tai voit tehdä äänestyspäätöksen, joka vaikuttaa välittömästi - äänestä jaloillasi ja lompakollasi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (140 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Valitettavan totta.

Taitaa Kreikka (jossa itse majailen) olla hieman haasteellisempi paikka, mutta ilmasto sopinee itselleni hieman paremmin.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Eikö Kreikan ilmasto vastaa pitkälti Etelä-Thaimaan ilmastoa? En tiedä, en ole koskaan käynyt Kreikassa.

Jukka Mäkinen

Kreikassa sataa silloin tällöin lunta, ja ilmasto meren läheisyydestä huolimatta on kuivaa verrattuna Etelä-Thaimaan tropiikin kosteuteen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #8

Juu, tänä talvena on tullut paikka paikoin korkeitakin kinoksia. Mutta juuri tällä alueella, missä asun, ei ole lunta näkynyt lainkaan. Muutama pikkupakkasyö on toki mahtunut ohjelmistoon.

Ja minä siis asun maan pohjoisosissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei tämä ole kuitenkaan niin trooppinen. Kova kosteus ja kuuma kesä olisi minulle liian kova yhdistelmä.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #9

Minäkään en pidä suuresta ilmankosteudesta ja tukahduttavasta kuumuudesta, siksi muutinkin juuri tänne Pohjois-Thaimaahan. Täällä on mukavan lämmintä muttei liian kuumaa eikä ilma ole myöskään liian kostea. Asuin aikaisemmin Karibialla, joten tiedän kyllä miltä oikeasti kuuma ja kostea ilma tuntuu. Se voi olla kiva juttu viikon tai parin lomalle mutta asumiseen ja töiden tekemiseen se on todella haastava ympäristö.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #14

Pitääkin laittaa Google Earth hommiin. :)

Eipä silti, viihdyn täällä. Raha riittää muuhunkin kuin makarooniin - ja ihmiset ovat mukavan leppoisia.

Yrittäjän näkökulmasta Kreikka lienee kuitenkin vähintään yhtä tuskallinen kuin Suomikin.

---

Lisäys: Näyttäisi olevan 18° pohjoista leveyttä? Omat lukemani ovat kutakuinkin 41°.

Jukka Mäkinen

Yli 20 vuotta ulkomailla asuneena, voin vain todeta samaa. Viimeisellä Suomen keikalla käsitys suomalaisen elämän kurjuudesta ainoastaan vahvistui. Ja sen jälkeen asiat Suomessa ovat ainoastaan menneet alamäkeen.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Mun omat hommat on vielä toistaiseksi sen verran paikkasidonnaisia, että ei pysty lähtemään, mutta jos sais järjesteltyä riittävät pääomatulot kasaan siihen menessä, kun tuo ipana lentää pesästä, ni varmasti harkitsen enemmän kuin vakavasti muuttoa Viroakin kauemmaksi. Tässä olis siis jotain kuudesta kymmeneen vuotteen aikaa järjestellä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Totta puhut.
Kirjoitat asiaa pilke silmäkulmassa. 4-5 vuoden kokemuksella ulkomailla asumisesta ja työskentelystä, voin yhtyä pääteemaasi. Loput jutut ovatkin sitten yksilöstä kiinni, esim. sopeutuminen, mielekäs ja itsenäinen työ, elämänilo ja sosiaalinen elämä jne.
Lopuksi: "Jos olisin nuorempi, niin..." :D
Ja hyviä jatkoja!

Erkko Korppaanmäki

Kiitos mielenkiintoisesta avauksesta.

Olen suunnitellut lähtöä jo vuosia. Mutta lapset.
Kohta hekin ovat niin isoja, ettei sen puolesta tule
niin huono omatunto. Ja toisaalta, lapsienkin etu
olisi toinen tukijalka maapallolla - kun cacca Suomessa
todella osuu tuulettimeen: taloudellisesti tai jopa
turvallisuuspoliittisesti. Nykyisellään en esimerkiksi
haluaisi, että poikani joutuisi mahdollisessa sodassa
hengenvaaraan nykysuomen puolesta. Se ei ole sen arvoista.

Olisi mielenkiintoista kuulla käytännön vinkkejä, miten
(ict-alan) työpaikan voi löytää - vaikkapa Thaimaassa?
Minulla ei ole juurikaan kontakteja, eikä aiempaa kokemusta
ulkomailla työskentelystä - matkustellut olen toki.

Kiitos. Ja menestystä sinne, olet tehnyt viisaan valinnan.

Loppukevennyksenä, tarinan mukaan Neil Hardwick on lausunut:"
Suomi olisi ihan hyvä paikka asua, jos voi muuttaa vain kolme
asiaa: ihmiset, ilmaston ja sijainnin" :)

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Tämä palvelu on tarkoitettu niille, jotka voivat tuoda oman työnsä mukanaan eli joko tehdä duuninsa etänä tai ovat it-alan yrittäjiä jne.

Työpaikan löytäminen Thaimaasta on haasteellista ja usein mahdotonta ilman Thain kielen osaamista, ellei sitten tee töitä netissä kansainvälisille asiakkaille freelancer-tyylisesti, jollaiseen tämä palvelu myöskin mainiosti soveltuu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Miten niin "lapset"? Eikös ne olisi ollut hyvä viedä sinne Thaimaahan, ei olisi tarvinnut niitä täällä Suomessa verovaroin kouluttaa?

Jouni Nordman

Eikö juuri lasten hyvinvoinnin kannalta ole tärkeetä veroja suunitella, varsinkin jos on yrittäjä Suomessa, jossa he ovat toisen asteen kansalaisia. Eli pien yrittäjä saa parhaan katteen työlleen kun saa verot minimoida, sillä juuri verot ovat ne jotka pääoman tuottoa rasittaa eniten.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #141

Niin, että jos on yrittäjä, niin on hyvä, että joku toinen maksaa ne verot, joilla yrittäjän(kin) lapset koulutetaan?

Jouni Nordman

Eikö juuri lasten hyvinvoinnin kannalta ole tärkeetä veroja suunitella, varsinkin jos on yrittäjä Suomessa, jossa he ovat toisen asteen kansalaisia. Eli pien yrittäjä saa parhaan katteen työlleen kun saa verot minimoida, sillä juuri verot ovat ne jotka pääoman tuottoa rasittaa eniten.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eiköhän oma suku ole aikojen saatossa todennäköisesti tuottanut yhteiskunnalle riittävästi veroylijäämää.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Niin. Ilmainen koulutus ja safkat sen yhteydessä ovat kyllä kelvanneet mutta mitään et ole valmis takaisin maksamaan. Työkaverini esitti verrattoman ajatuksen jonka sinäkin kirjoituksessasi hienosti alleviivaat: "Ihminen voi perustella itselleen mitä tahansa". Olet pelkkä luopio joka yritti muuttaa järjestelmää mutta epäonnistui ja katkerana lähti kävelemään ja huutelee vaan perään että "ruoho on täällä paljon vihreämpää!"

Suomi on minun silmissäni rakennettu ajatukselle että niistä heikoimmistakin ainakin yritetään pitää huolta yhteiskunnan toimesta. Mitenhän ajatus mahtaa siellä thaikuissa toteutua? Joo, se maksaa rahaa mutta toisin kuin kaltaisesi minäminäminä-ääliöt, minä olen sen rahan valmis maksamaan.

Erkko Korppaanmäki

Olen melko varma, että Jouni on urakertomuksensa perusteella maksanut Suomesta saamansa koulutuksen ja muut edut omalta osaltaan veroina. Moneen kertaan.

Tähän kelpaa vasta-argumentiksi myös vanha tarina:

kymmenen henkeä menee joka ilta ulos syömään illallista. Lasku kaikille yhteensä on 100€. Jos he jakaisivat laskun samassa suhteessa kun maksamme tuloveroa, jako menisi suunnilleen näin: Neljä ensimmäistä – köyhimmät – eivät maksaisi mitään, viides maksaisi 1€, kuudes maksaisi 3€, seitsemäs 7€, kahdeksas 12€, yhdeksäs 18€. Kymmenes – rikkain – maksaisi 59€.

He päättivät jakaa laskun niin. He söivät illallista joka päivä ja tunsivat itsensä suhteellisen tyytyväisiksi. Kunnes eränä päivänä ravintoloitsija päätti antaa heille alennusta. “Koska olette niin hyviä asiakkaita” hän sanoi “saatte 20€ alennusta”. Illallinen kymmenelle maksaisi vastedes vain 80€.

Mutta miten alennus jaettaisiin heidän kesken? 2€ per nuppi? Mutta neljä söi jo ilmaiseksi. Tasan kuuden maksajan kesken? 3,33€? Ravintoloitsija ehdotti että olisi oikein säilyttää suurin piirtein aikaisempi maksusuhde.

Tulos oli että viides sai syödä ilmaiseksi, kuudes maksoi 2€, seitsemäs 5€, kahdeksas 9€, yhdeksäs 12€ ja kymmenes 52€. Kaikki kuusi saivat alennusta ja neljä ensimmäistä söivät edelleen ilmaiseksi.

Mutta illallisen jälkeen ravintolan ulkopuolella synty kahakka. “Minä säästin vain 1€ kahdestakymmenestä” aloitti kuudes. “Mutta kymmenes tienasi 7€!”

“Aivan” jatkoi viides “Minäkin sain vain 1€. Se on epäoikeudenmukaista, rikas öykkäri sai seitsemän kertaa enemmän kuin minä!”.

“On se niin väärin” jatkoi seitsemäs.“ Miksi öykkäri saa 7€ kun minä sain vain 2€?”.

“Hetkinen” huusivat neljä ensimmäistä yhteen ääneen. “Me emme saaneet mitään!” “Köyhiä riistetään!” Kaikki yhdeksän vetivät yhdessä kymmenettä kunnolla turpiin.

Seuraavana iltana hän ei tullutkaan illalliselle, joten muut yhdeksän söivät ilman “öykkäriä”. Kun lasku tuli, heiltä puuttui 52€.

Jyrki Paldán

"Tähän kelpaa vasta-argumentiksi myös vanha tarina:"

Hauska tarina, mutta relevanssi Suomeen on olematon.

"Jos he jakaisivat laskun samassa suhteessa kun maksamme tuloveroa, jako menisi suunnilleen näin: Neljä ensimmäistä – köyhimmät – eivät maksaisi mitään, viides maksaisi 1€, kuudes maksaisi 3€, seitsemäs 7€, kahdeksas 12€, yhdeksäs 18€. Kymmenes – rikkain – maksaisi 59€."

Todellisuudessa ansiotulot eivät kuitenkaan ole ainoita tuloja, ja käytännössä suurin osa varakkaista tienaa pääosin pääomatuloja. Jo pelkästään tuo tuhoaa täysin verotuksen progressiivisuuden. Vielä kun otetaan huomioon että myös kulutusta verotetaan rankasti, on todellisuus hyvin kaukana progressiivisuudesta. Rikkaimmat maksavat prosentuaalisesti vähiten veroa, korkeaa ansiotuloa tienaavat eniten, ja minimipalkalla elävät maksavat prosentuaalisesti suurinpiirtein yhtä paljon satoja tuhansia ansio- ja pääomatuloina sekaisin tienaavat varakkaat.

Tuon lisäksi missä ja milloin on ollut tilanne, jossa kerättävän veropotin tavoitemäärä laskee? Tuohan tapahtuu ainoastaan jos julkista budjettia lasketaan ja/tai osa budjetin maksusta siirretään inflaation kautta syötäväksi. Se puolestaan tarkoittaa että julkisista palveluista ja/tai tulonsiirroista karsitaan, ja siten vastaisi tuossa esittämässäsi esimerkissä sitä että illallinen olisi aiempaa pienempi.

Koska tilanteessa ei ole mitään relevanssia yhteiskunnalliseen tilanteeseen eikä verotukseen, ei sen esittämä mututuntumalle perustuva käyttäytymismallikaan ole validi kansantalouden yhteydessä.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Mä olen ymmärtänyt, että Jouni ehti maksamaan Suomeenkin jokusen euron veroja. Niitä huolenpitoa tarvitsevia heikompia ovat ilmeisesti ministeriöiden virkamiehet, hallintneuvostoissa ja eläkeyhtiöden hallituksissa korvauksia nostavat poliitikot ja tietysti näiden sukulaiset ja kaverit, joille on hommattu ties mikä suojatyöpaikka ammattiliiton toimistolta tai Kelasta, ehkä jopa Veikkauksesta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Näin on. Jos kaikki valtion ja kuntien virkamiehet irtisanottaisiin, säästettäisiin summa, joka olisi valtava. Samalla kaikki valtion ja kuntien tilauksilla elävät yrittäjäloiset menisivät nurin. Kaikki olisi paremmin. Vähän niin kuin Thaimaassa. Ilmastokin lämpenisi, eikä olisi routavaurioita.

Jussi Jukola

Antin ja monien muidenkin käyttämä syyllistysargumentti on naiviudessaan huvittava, ikään kuin siihen ainoaan saatavissa olevaan koulutusjärjestelmään osallistuminen sitoisi ihmisen turpeeseen loppuiäkseen.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

"Ilmainen koulutus ja safkat" eivät ole Suomessa mikään valintakysymys, vaan velvollisuus, joka sinut pakotetaan ottamaan vastaan ennen kuin pystyt edes vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon äänelläsi.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Vai että "ilmainen koulutus ja safkat". Mä olin ihan siinä luulossa, että se koulutus ja safkat ovat maksaneet ihan selkeätä rahaa, mikä on nyhdetty Flemmingin vanhemmilta veronkeruun muodossa. Vähän omituinen ajattelutapa muutenkin, että ihminen olisi velkaa yhteiskunnalle siitä, että hänet on pakotettu koululaitokseen, jonka aiheuttamat kustannukset on varastettu hänen vanhemmiltaan.

Täytyy olla sosialisti.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Ristus mitä argumentointia taas. Ai että flemmingin vahemmatko ovat ihan korvamerkittynä rahana lapsensa opinnot maksaneet? Tämä oli mulle ihan uutta tietoa. Se että mitä flemming on uransa aikana veroja maksanut jäi höpinöiden varaan, lähden liikkeelle inhorealistisesta vaihtoehdosta ja totean että koska asianosainen itse ei ole asiaan kommentoinut, ainakin "moninkertainen" verojen takaisinmaksu lienee jäänyt suorittamatta.

Ehkä mun näkökulmani on vähän naiivi ja tietyllä tapaa varmasti sosialisti mutta kyllä mä näen maailmankuvan niin että jos sulle on jotain annettu sulla on velvollisuus antaa jotain takaisin. Sehän ei näille kokkarinulikoille ja muille minäminäminä-selfieääliöille kelpaa. Ruokalaskuesimerkki nyt oli niin järjettömän kaukana yhtään mistään järkevästä etten viitsi siihen kirjoittaa vastineeksi mitään.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #37

Eli edes veroja maksamalla ei voi päästä tästä nähtävästi ikuisesta kiitollisuudenvelasta niitä julkisia palveluita kohtaan, joiden käyttö on monelta osin ollut pakollista ja joiden käyttöönottoon ei ole voinut mitenkään edes itse vaikuttaa. Ristus mitä argumentointia, todellakin :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #41

Tuo argumentti oli käytössä, kun esim. DDR tai N-liitto perustelivat matkustuskieltojaan: olet velkaa valtiolle, joka sinut omistaa. Jos vielä kritisoit jotakin, velka monikertaistui raskauttavien asianhaarojen vuoksi. :D

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #41

Eli et katso olevasi mitään velkaa kenellekään. Tämä nyt tietysti oli jo selvää alun alkaenkin, sinähän toki itse tiedät kaiken parhaimmin.

Aina vaan jää vinolla tavalla huvittamaan se miten pois muuttaneet huutelevat miten on elämä ah niin auvoista täällä jossain skutsissa samalla kivasti unohtaen kaiken sen mitä ovat saaneet ihan ilmaiseksi jotta ovat päässeet sinne skutsiin nauttimaan lämpimistä säistä ja olemattoman sosiaaliturvan tuomasta elämisen halpuudesta. Kuten aiemmin sanoin: mulle on ollut selvää että jos olen jotain saanut katson olevani tilanteessa jossa pyrin antamaan jotain myös takaisin. Tälläinen vastavuoroisuuden ajatus on minäminäminä-ääliöille täyttä utopiaa. Mutta kuule, nautipa sinä valitsemastasi elämästä, minä yritän nauttia omastani. Jätä vaan se kirjoittelu vähemmälle niin ei tarvitse näitäkään juttuja tän enempää meidän kummankaan kelailla.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #45

Minusta kysymys siita koenko olevani velkaa valtiolle on aika toissijainen, koska mitaan tilien tasaamista valtion kanssa ei voi tehda.

PS. Olet ulisemassa minun blogini kommenttiosiolla. Jos et halua lukea kirjoituksiani niin voit vaikka poistua :)

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #50

Kyse onkin siitä oletko valmis antamaan takaisin jos/kun sinulla on siihen mahdollisuus. Sinä selvästikään et ole, minä ainakin vielä olen.

Joo, niinhän mä olen. Voin toisaalta omaksi puolustuksekseni sanoa etten mitenkään erityisesti etsinyt "blogiasi", se jätteenmäkeä lainatakseni tuli minulle pyytämättä. Ottaa vaan kupoliin tuo itsekeskeisyyden multihuipentuma jota sitten puolustellaan milloin milläkin tekosyyllä. Oma napa on kuitenkin aina tärkein jne jne.

Nyt kun asia tuli puheeksi niin luulen että olisin paljon tyytyväisempi tallustelija jos ei surkuhupaisia perusteluitasi olisi tarvinnut lukea. Ehkäpä katson itseni tästä ulos.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #45

Eli sitten vaikka hilut kinttuun ja paaluun kiinni keskustorille? Kyllähän moni saa "nauttia" työttömyydestä Suomessa, ja jos työpaikka ulkomailta onnistuu niin muuttaakaan ei saisi, koska pitää olla ikuisessa kiitollisuudenvelassa?

Emme me ihmiset ole valtiota varten. Tai emme ole minun maailmankuvani mukaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #41

Ei se veronmaksu ja julkisten peveluiden käyttäminen mitään kiitollisuudenvelkaa aiheuta. Kyse on ihan vain siitä, miten yhteiskunta toimii.

SE, mikä tässä on käsittämätöntä, että unohdat kokonaan, että koko elämäsi, koulutuksesta lähtien, nojaa Suomessa verovaroilla kustannettuun, ja nyt, kun olisi sinun vuorosi, pakenet sanamukaisesti vuorille ja huudat sieltä, kuinka kamalaa kaikki on.

Kysypä thaimaalaiselta perusperheeltä, mitä mieltä he ovat maasta, jossa korkeakoulukin on kaikille maksutonta, kuten se sinulle on ollut.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #55

Olen kysynyt asiaa monelta thaimaalaiselta. He toki ihastuvat kuullessaan kaikesta ilmaisesta, mita Suomessa saa. Kun he kuulevat paljonko Suomessa joutuu maksamaan veroja, he eivat ole enaa yhta innoissaan :)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #56

Kysyitkö siis keskivertothailta? Ja kerroitko, kuinka paljon jää verojen jälkeen Suomessa käteen?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #72

Vuodesta toiseen tänne vyöryvien marjanpoimijoiden määrästä päätellen Suomessa on melkoisen paljon parempi ansiotaso kuin Thaimaassa, vaikka he suomalaisittain pilkkahinnalla poimivatkin.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin Vastaus kommenttiin #96

Totta, silti mielestäni verrattuna ostovoimaan(varsinkin ruokan suhteen)asian voisi kyseenalaistaa?

Mielestäni "ihan hienon Thai tyylisen" talon voi rakentaa n. 5000e,
ehkä tällä hetkellä 6500e-7000e maaseudulla; toki Phuketissa
ja Pattayalla yms. kaikki on kalliimpaa koska mm. välistävetäjiä on enemmän,
ja tontit huomattavasti kalliimpia.

-PR

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #96

Thaimaalaiselle marjanpoimijalle on tietysti kannattavaa tulla keikkaduuniin Suomeen ja maksaa veronsa Thaimaahan, aivan samoin kuten suomalaisten kannattaa lahtea Thaimaahan tekemaan tyonsa etana ja maksaa veronsa Thaimaahan.

Huomaatko yhdistavan tekijan? Se on, etta verot maksetaan Thaimaahan. Se tekee molemmista tilanteista kannattavan kaikille osapuolille, paitsi tietysti ylisuureksi paisuneelle Suomen verokarhulle, joka jaa nuolemaan tahmaisia nappejaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #146

Sitten vain nauttimaan verotuksella maksetusta sinne Thaimaahan, niin se suomalainen kuin thaimaalainenkin.

Paljonko me maksoimme sinun koulutuksestasi veroina ja mikä olisi omista lähtökohdistasi kuvittelemasi koulutustasosi, jos se olisi ollut Suomessa markkinarahoitteista, siis peruskoulusta lähtien?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #72

Kylla, olen kertonut. Olen keskustellut asiata monen ihmisen kanssa, koska useimpia kiinnostaa kaukainen maa kuten Suomi. Mutta voihan kauhistuksen kauhistusta, thaimaalaiset eivat keskimaarin heittaydy suomalaisen hyvinvointiunelmavaltion syleilyyn vaan enimmakseen pitavat jarjestelmaa jarjettomana: kaikki on joko kallista tai kiellettya. Myos ne "ilmaiset" palvelut.

Voitko kuvitella: kaikki eivat jaa sinun auvoista kasitystasi suomalaisen hyvinvointivaltion ihanuudesta. Eiko olekin turhauttavaa, kun jotkut ajattelevat eri tavalla kuin sina?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #147

Mikä on ollut noiden "monien ihmisten" sosiaalinan asema Thaimaassa? Duunari?

Kaikki kallista? Mitä lämmitysöljy maksaa Thaimaassa ja paljonko sitä menee sinulta vuodessa?

Auvoinen käsity? Suomalainen duunari lomalla Thaimaassa, entä thaimaalainen duunari lomalla Suomessa?

Minua ei turhauta se, että jotkut ajattelevat toisin kuin minä. Minua turhauttaa se, että jutkut eivät ajattele.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Terveiset vain täältä Luoteis-Englannista. Ilmasto on ehkä vähemmän trooppinen kuin Thaimaassa, mutta nautin elämästäni Britanniassa. Päädyin tänne alun perin Irlannin kautta, jossa olin pari vuotta mikrotukena.

Olen nyt asunut kohta viisi vuotta ulkomailla ja vaikuttaa todellakin siltä että Suomeen en ole palaamassa. Urani on ollut aika lailla pätkätyötä toistaiseksi, mutta aina kun edellinen sopimus on päättynyt olen saanut nopeasti uuden tilalle. Osaaville sovelluskehittäjille tuntuu olevan vetoa.

Susanna Kaukinen

Tossa just sain tarjouksen briteistä, tais olla 45000 puntaa vuoteen. Miksi sitä muuttaisi sen palkan perään jonka täältäkin saa. Facebook ja Google on kanssa kyselly, mun vastaus on ollu molemmille sama: en tee töitä firmoille, jotka ei maksa verojaan.

Pätkätöitä ei ole tarvinnut tehdä ja työsuojeluvaltuutettuna on jopa jonkinlainen irtisanomissuoja toisin kuin muilla suomalaisilla.

Se mikä tuntuu olevan ihmisille epäselvää on se, että jos työnantaja ei maksa osuuttaan veroista, ne samat verot kynitään työntekijöiltä. Eli jos yksi ei maksa, niin toinen maksaa.

Mä oon myös katsellut erään ystävän seikkailuja Kanadassa ja Ruotsissa. En ole vakuuttunut siitä, että siellä on kivempaa tai että edes maksavat parempia palkkoja. Noh, vuosien jälkeen kaveri sitten tuli takaisin. Pitäiskin muuten soittaa sille, ei oo hetkeen nähty.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kaikilla ei ole oikean väristä puoluekirjaa tai suuryritysten johtoporrasta suvussa että pääsisi suhteilla töihin tai poliittiseen suojavirkaan.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #75

Kuule, multa Kokoomus hoiti pois 125000€ nettotuloja pitkällä aikavälillä ihan vaan poliittisena kostona ja pienpuoluelaisena mua ei kukaan suojele. Ihan turha vinkua, vaikeampi mun tilanne on ku sellasen, jolla ei ole puoluekirjaa ollenkaan.

Sulle taitaa olla epäselvää se, että mä oon melko pienessä suomalaisessa firmassa töissä yksityisellä puolella. Ihan turha vinkua. Kyllä mä osani kannan ja vaikeemmista käsin ku moni muu.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #77

Tuossa tapauksessa onnittelen ja nostan hattua, olet yksi harvoista joka on saanut työtä Suomesta rehellisesti. Useimmille maasta lähteneille valinta on joko pitkäaikaistyöttömyyden tai ulkomaille lähtemisen välillä. Omalla kohdallani valinta oli selvä, mielummin elätän itseni ulkomailla kuin olen Suomessa kortistossa passivoitumassa tai työttömien pajalla 9€ sopparahaa vastaan.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #84

Sen toki ymmärrän, että lähtee muualle töihin jos niitä ei täältä saa. Tässä voidaan kysyä, että mitä tapahtui sille tosiasialle, että Suomen perustuslaissa lukee OIKEUS TYÖHÖN. Vastustan täysin noita 9€ päiväpalkkaisia hommia. Se ei ole vastaus tähän. Jotain muuta on keksittävä, jos kerran on työvoimaa, joka osoitetustikin töitä osaa tehdä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #116

Juu, on suorastaan kummallista, että tuo ajatus verotuksen yhteisvastuullisuudesta ei mene suurimmalle osalle oikein jakeluun.

Suomalaisessa järjestelmässä on kuitenkin tosiasia, että verot kerätään yhteisesti sovittujen menojemme kattamiseen - yhteisvastuullisesti ja oikeudenmukaisesti; jotka hyötyvät suhteellisesti enemmänm, maksavat suhteellisesti enemmän.

Ja jos Kalle ei maksa omaa osuuttaan, sen peritään Villeltä, Jullelta ja muilta, koska sovitut menot, laskut, on kuitenkin pakko maksaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minusta olisi hyvä jos kaikki marisijat älyäisivät lähteä Suomesta. Vielä parempi, jos eivät kaihomielisinä sitten jälkeenpäin kirjoittelisi blogejaan nettiin - ainakaan suomeksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ajattelin kuitenkin äänestää Suomen eduskuntavaaleissa. Thessalonikissa kuulemma järjestyy. Matkaa on suuntaansa kolmisensataa kilometriä, mutta se on pieni rasite siitä mahdollisuudesta, että kelkka kääntyisi Suomessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Äänestysoikeus toki säilyy, eikä siinä ole mitään väärää. Sitten on tämä eräs, joka Espanjan eläkeparatiisissa asuvana huudatti itsensä isolla rahalla kansanedustajaksi päästäkseen pottuilemaan suomalaisille oikein eduskunnasta. Muuttaa taas vaalien jälkeen takaisin sinne huutelemaan. Meitä on moneksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muistahan Henry sitten äänestää oikein. :D
(P.S. Vieläkin kismittää se 10 litraa thessalonikilaista viiniä 20 egellä...)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #31

Se vinkku oli lähempää Ateenaa paikallistuottajalta. Ja se oli 20 litraa per 20 €. :D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #86

Jaa, että veistä vielä aletaan käännellä...

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Kesti Nalle Wahlroosillakin aikansa tajuta että turha itkeä suomen menoa. Nyt on suomen parempi kun Nallekin siirsi kirjansa pois suomesta, eipä tarvitse enää kansan miettiä mihin hänen maksamat veroeurot käyttäisi.
Samoin pahuksen hyvä, että Nokian puhelinbusinekset meni puihin. Oli hirveätä kun oli paljon optiomiljonäärejä. Nyt on parempi, kun kaikilla menee yhtä surkeasti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näin juuri. Kyllä se suunta muuttuu väkisin siinä kohtaa kun verotulot loppuvat. Sitä prosessia voi onneksi nopeuttaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pari vanhempaa kuntosalikaveria viettää joka talvi 2 kk Thaimassa. He toki saavat tulonsa Suomesta ja maksavat tänne veronsakin. Ne erot ovat:

1) Nyt he kuluttavat rahansa Thaimaan taloudessa, ei Suomen, 2) Heille jää päivittäin käteen silti enemmän käyttövaroja (tai säästöön), 3) Ilmastollisesti tilanne on heille terveellisempi (molemmilla vaikeuksia pakkasella), 4) Maaliskuussa he palaavat virkeinä Suomeen, 5) He ovat viimeistä piirtoa myöten maksaneet "velkansa isänmaallle", 6) Terveydenhoitonsa he ovat hoitaneet erillisellä matkavakuutuksella.

Olen iloinen heidän puolestaan! :D

Hannu Mäki

Jostain se elinkustannusten ero johtuu. Kuinka paljon Thaimaassa on ihmiskauppaa, korruptiota, seksityöläisiä, kodittomia, lapsityövoimaa? Ainakin reilusti enemmän kuin suomessa. En ala väittämään ettei Suomessa olisi moni asia huonosti, mutta on tämä edelleen yksi maailman parhaista maista.

Voisi olla asiat huonommin, jos olisit syntynyt Thaimaan paratiisiin Suomen sijasta? Ironista sinänsä, että Thaimaasta luultavasti muuttaa enemmän ihmisiä Suomeen paremman elämän perässä kuin toisin päin.

Käyttäjän heikkileskinen kuva
Heikki Leskinen

Ehkä tämä on sitä nyky-yhteiskunnan kolonialismia? Rikkaimpaan kymmenykseen taas pääsee kolmannessa maailmassa helpommin, kuin ensimmäisessä ja riistäjän asema on riistettävän asemaa mieluisampi... mikäli omantunto sen kestää.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Kerrotko tarkalleen ottaen millä tavoin se on riistämistä, jos vien verorahojani Suomen sijaan Thaimaahan? Riistänkö siis suomalaisia vai thaimaalaisia? Tai jos palkkaan suomalaisen sijaan thaimaalaisen, kumpi on riiston kohteena?

Ei niin, että minulla olisi jotain suomalaisia työntekijöitä vastaan - ei todellakaan! Palkkaisin mielelläni suomalaisia työntekijöitä eikä palkkatoiveetkaan ole ongelma. Ongelmana on se järjetön työllistämiseen liittyvä byrokratia, kuten yleissitovat työsopimukset (sopimukset, joita minä tai työntekijäni eivät halua allekirjoittaa mutta silti joudumme noudattamaan) ja palkanmaksun sivukulut.

Jos tässä joku on riistäjä niin sen on Suomen valtio, joka riistää jokaiselta duunarilta 40-50 senttiä jokaisesta kovalla työllä tehdystä eurosta.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Elinkustannusten eroon vaikuttaa merkittävästi verotuksen ja sääntelyn määrä. Verotuksellisesti Thaimaa ei ole mikään veroparatiisi mutta toki selvästi Suomea edullisempi mutta suurin ero syntyy sääntelyn määrässä.

Uskoisin kyllä, että muutovirta on Suomesta Thaimaahan, eikä toisinpäin. Johtuen lähinnä siitä, että he jotka haluaisivat muuttaa Thaimaasta Suomeen eivät pysty sitä tekemään (koska Schengen-alueen maahanmuuttobyrokratia) ja he, joilla olisi siihen varaa ja tietotaitoa, pärjäävät niin hyvin täälläkin, etteivät halua muuttaa. Tai Suomen sijaan muuttavat vaikka Singaporeen tai Hong Kongiin, jotka ovat monilla mittarilla - eivät toki kaikilla - Suomea parempia maita.

Hannu Mäki

Verotus on varmasti kevyempää, mutta näkyyhän se koulutuksessa, terveydenhoidossa ja tavallisen kansan elinoloissa. Enkä tietenkään sinua syytä paikallisten kärsimyksestä, mutta Suomea sinun on kiittäminen saamastasi mahdollisuudesta.

Moni paikka on toki hyvä varakkaalle ihmiselle, mutta ei esim. Hong Kongiin syntyminen ole mikään lottovoitto. Siellä on ainakin turha valittaa päättäjien tekemistä ratkaisuista, joka on meille suomalaisille perusoikeus.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #44

Toisaalta, blogiin viitaten, eikö Flemmingillä ole - po. yrittäjän tyyppisenä toimijana - myös Suomea kiittäminen menestykselliseen yrittämiseen liittyvistä mahdottomuuksista?

Jos päättäjämme eivät osaa enää ottaa palautetta vastaan tai harjoittaa itsekritiikkiä, siitä ei voine syyttää niitä äänestäjiä, jotka tuon kyvyttömyyden havaitsevat ja tekevät siitä omia johtopäätöksiään.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Onnittelut rohkeasta valinnasta. Kyllähän tämä Suomen umpisurkeus on tiedossa, jos on vähänkään matkustellut tai tutustunut ulkomaalaisiin ihmisiin. Minua täällä pitää rehellisesti sanottuna lähinnä munattomuus. Tämmöisenä puoliaspergerina kaikki muutokset rutiineihin stressaa aivan älyttömästi, ja niin radikaali veto kuin ulkomaille muutto koettelisi pääkopan kestokykyä melkoisesti. On se silti vaan niin tyydyttävää surkutella Suomen paskaa ilmastoa, tolkuttoman korkeita hintoja, surkeita julkisia palveluita, älytöntä verotusta ja nihkeitä kanssaihmisiä.

Susanna Kaukinen

Suomessa on laskettu veroja viimeiset 30 vuotta ja kitinä vaan jatkuu. Miten tämä on mahdollista? Jatkuuko se kitinä siihen asti, että verot on nollissa vai pitääkö sittenkin vielä saada valtion tukiaisia eläkeläisten ja lasten pussista?

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Laskettu veroja? Niin, verottaja ja valtionvarainministeriö laskevat kokoajan, että mistä saisi vielä hieman lisää. Hyvätuloisille raippaveroa, veronalennukset pitää suunnata vähätuloisille (kun heille ei edes kiristys osunut), jne.
Tiesitkö, että valtionvelka on käytännössä vain tulevaisuuteen siirrettyä veronmaksua. Aika kovat on verot kun laskee sekä verotuksen että velanoton yhteen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #92

Tiedän. Olen sitä mieltä että Suomen on maksettava kaikki ulkomainen velka pois pitkällä aikavälillä yksin sen tähden, että ulkomainen velka häiritsee itsenäistä päätöksentekoa.

Pekka Pylkkönen

Suski valehtelee täällä korvat heiluen jälleen. Tai sitten sen piti sanoa että veroja on täällä nostettu viimeiset 30 vuotta.

http://www.veronmaksajat.fi/luvut/tilastot/verotuo...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #93

Hopsan! Tämä vaatii suuremman väännön kuin tällaisen oikolaisen heiton linkin takaa. Tosiasia nimittäin on, että korkein palkkavero on laskenuut 20% vuoden 1987 (tjsp) jälkeen.

Samoin yritysveron progressiosta luovuttiin 1993, mikä on mahdollistanut sen, että rikkaimmat ovat rikastuneet Suomessa muuhun väestöön nähden *hurjasti*.

Eli joku mättää tässä yhtälössä. Onko nämä verot, joita rikkaiden ei enää tarvitse maksaa siirretty ALV:iin tai muuhun vastaavaan tasaveroon? Näin voi hyvin olla. Asia pitäisi penkoa perin pohjin, eikä oletella tässä nyt yhtään mitään.

Jotenkin asia on ja jos todella veronmaksu ei ole keventynyt, onko tässä vaan käynyt niin, että rikkaiden ennen maksamat verot on nyt sälytetty köyhempien niskaan?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #117

Tästä saa viitteitä, vaikkei tästä näekään sitä, miten tulonsiirtoja on tehty rikkaimmille, koska tässä ei erotella ollenkaan desiilejä. Myöskin pitäisi selvittää kuina suuri on ollut omaisuuspako veroparatiiseihin ja muuta vastaavaa samana aikana, luvut ovat todennäköisesti huimia.

=> http://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuo...

Katsotaan kuitenkin pari numeroa:

1975-2013:

- Verotuksen rakenne Suomessa, prosenttia kokonaisverotuloista -

Kotitalouksien tuloverot: -9.2 prosenttiyksikköä (Ei prosenttia!!)
Yhteisöjen tuloverot: +0.7
Pakolliset sos vak maksut: +8.5
Muut palkkaverot: -2.3
Omaisuusverot: +1.0
Kulutusverot: +1.2
Muut verot: +0.1

- Verotuksen rakenne Suomessa, prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen -

Kotitalouksien tuloverot: -1.1
Yhteisöjen tulovero: +0.7
Pakolliset sos.vak.maksut: +5.3
Muut palkkaverot: -0.8
Omaisuusverot: +0.6
Kulutusverot: +3.0
- josta ALV: +3.7
Muut verot: +0.0

...

Lisäksi on kyseenalaistettava tietenkin otantaväli, koska jos katsotaan lama-ajan kokonaisverotaakkaa, niin se oli vuonna 1995 44.5% suhteessa BKT:hen ja 2013 44.0% suhteessa BKT:hen.

Se mikä on silti varmaan on se, että rikkaimpien verotaakka on varmasti suhteessa alentunut muuhun kansaan nähden ja rajusti.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #118

Selvästi siis on löystetty palkkaveroja ja nostettu kulutusveroja. Tämä tarkoittaa tulonsiirtoja kovapalkkaisille vähätuloisemmilta.

Toisaalta toinen suuri tendenssin on pakollisten maksujen raju kasvu. Tämä voi olla se seikka, joka rasittaa yrittäjiä ja josta nyt purnataan. Ymmärtääkseni tämän taustalla on väestön ikäluokkien kokojen erot.

Tällä tarkoitan sitä, että meillä on nyt todella suuri eläköityneiden ikäluokka, joiden eläkkeitä ilmeisesti maksetaan näissä siirroissa. Tätä varten meillä on kerätty luokkaa 100 miljardia euroa eläkerahastoihin - onko niitä purettu riittävästi?

Pitää kaivaa vanhoja omia blogeja, hetkinen...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #122

Löyty se kun oikein kaivoi..

26.8.2013 21:24

#1. Aloitetaan valtionvelasta. Sitä on oikeasti 50 miljaria €, eikä 93 niinkuin julkisuudessa aina sanotaan. Tämä johtuu siitä, että Suomen valtiolla on niin paljon sijoituksia, että nettovelkaa on vain 50.

Entäpä korot sitten? Noh, Suomen valtion korkotulot on suurempia kuin korkomenot. Me siis tienaamme koko ajan. Entä jos korot nousee? Ne ei nouse, koska muu Eurooppa ei sitä kestäisi. Jos korot nousee, valtion sijoitusten korko nousee. Sekin suojaa meitä koronnousulta.

#2. Eläkkeisiin meillä on jemmassa eläkerahastoissa yli 150 miljardia €, jotka toki tarvitaan jatkossa eläkkeiden maksuun.

#3. Kianderin mukaan eläkeikää tullaan nostamaan 2020-luvulla, koska me elämme niin paljon vanhemmiksi. Suurimpana ongelmana hän piti kuntataloutta, joka tulee kuormittumaan jatkossa suurten eläkeikäluokkien vuoksi. Se tulnee nostamaan kuntaveroja.

Eläkemaksujakin on kuulemma jollain aikataululla pakko jonkinverran nostaa. Kianderin henkilökohtainen arvio oli, että julkinen talous voi olla 50% BKT:sta. Nykyisin se on 55%.

Lähteenä tässä siis on:
- http://areena.yle.fi/radio/1950432
- Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #117

Korjaus: ei 20% vaan 20 prosenttiyksikköä, siis tyyliin 52% => 32 %.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tendenssiä sen suuntaista havaittavissa, että joidenkin IPUlaisten yksittäiset kommentit ja blogaukset alkavat olemaan jo hyvänlaisesti "vaihtoehtoisia."

Ehkä se sitten vain on niin coolia heittää joka asiaan "vaihtoehto" - ei väliä, oli se sellainen myös helposti todennettavissa oleville tosiasioille. Eli puppua kuten Pekkakin tuossa yllä linkillään osoittaa.

Silkkaa sontaahan nuo Susannan huomiot siis ovat. Vieläpä hyvässä määrin ristiriitaisiakin: verotuksen madaltamista ja julkisen sektorin pienentämistä kannattavien moittiminen ei oikein sovi samaan lauseeseen sen kanssa, että moittii samaisia tahoja valtion tukiaisten haalimisesta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #100

Äläs nyt. Katsoppa nyt uudestaan, tuossahan yläpuolella koetetaan selvittää mysteeriä siitä, miten asia aivan oikeasti on.

Julkinen sektori voidaan hoitaa monella tavalla ja lienee syvät perusteet sille, että koko roska kammattaisiin tarkalla kammalla läpi ja pohdittaisiin, että mikä nyt oikeasti on viisaasti tehty ja mikä ei.

Tietenkin ehkä myös sivuutat sen, että Suomesta on haaskattu pelkästään julkisen sektorin velkojen maksuun euroaikana 74 miljardia euroa, joita ei olisi ikinä pitänyt maksaa yksityisille pankeille ja keinottelijoille.

IPU:n kanta on se, että mm tuo rahasumma pitää saada kansantalouden käyttöön, vaikkakaan sitä ei voida laakista tehdä. Suunta voidaan silti ottaa. EU-hömppään palaa muutenkin miljarditolkulla rahaa.

Miksi yrittäjät ei valita siitä, että EU:lla on hirmuinen byrokratia ja vaadi oitis Suomen eroa tästä neuvostoliittoisesta rakenteesta? Mystillistä.

Jukka Mäkinen

Kävin juuri hakemassa illallisen koko nelihenkiselle perheelle. Kolmelta eri kauppiaalta 4 ruokalajia. Tämän hetkisellä kurssilla noin yksi euro ja 60 senttiä. Ei ole keskusliikkeitä vetämässä välistä.
Niin, ja pikkuinen vielä kinusi itselleen angry bird ilmapallon, 65 senttiä. Koko hommaan meni aikaa matkoineen vartti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eipä mene yrittäjillä siellä kummoisesti kun noin halvalla joutuu myymään.

Jukka Mäkinen

Hyvin tuntuvat pärjäävän.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #38

Niin täälläkin. Ovat iloisia, tekevät työtä eivätkä marise.

https://apps.facebook.com/iloisinyrittaja-ii/20155

Esa Isopahkala

MuutaThaimaahan.fi laskee yrittäjän nettopalkan:

Laskuttamasi summa: 2500 €
Kaikki verot ja maksut: 1233 €
Nettopalkkasi: 1267 €

Tuo sisältää mielestäni oudon oletuksen, että olisi työntekijöitä itse yrittäjän lisäksi. Voiko tuolla laskutuksella olla työntekijöitä?

Vastaava laskelmani yrittäjälle, joka työllistää vain itsensä ja maksaa minimi-YEL:n:

Laskuttamasi summa: 2500 e
Kaikki verot ja maksut 575 e (YEL 150 e ja verot 425 e)
Nettopalkkasi: 1925 e

Siten Thaimaahan muuttava yksityisyrittäjä ei säästäisi veroissa ja maksuissa. Toki asumisessa säästäisi.

Jos haluaisi minimoida veronsa, kannattavinta olisi muuttaa Montenegroon, Bulgariaan, Albaniaan tai Makedoniaan, joissa on kaikille tasavero - Montenegrossa 9 % ja muissa 10 %.

Jyrki Paldán

Perustelit markkinatalouden autuutta ja valtion pahuutta vedoten Fraser-instituutin taloudellisen vapauden määritelmän kanssa ja vertailit eri maiden taloudellista vapautta esimerkiksi lapsikuolleisuudeen, tyytyväisyyden, keskimääräisen ostovoiman jne. kanssa.

Vertailu oli kuitenkin agendasi kannalta täysin invalidi. Taloudellinen vapaus nimittäin ottaa huomioon todella paljon eri asioita, kuten oikeusjärjestelmän(lähinnä yksityisomistusten näkökulmasta) ja rahapolitiikan uskottavuuden. Noilla asioilla ei ole mitään tekemistä esimerkiksi valtion koon tai sääntelyn kanssa. Sääntelyyn puolestaan lasketaan esimerkiksi mukaan korruptio, kollektiivinen neuvottelu ja asevelvollisuus. Valtion kokoa on taas painotettu todella matalaksi.

Jos taas erotellaan pelkästään valtion koko ja verrataan sitä eri mittareihin, havaitaan paljon mielenkiintoisia asioita. Vahva valtio nimittäin korreloi esimerkiksi positiivisesti GDP PPP/capita:n kanssa, negatiivisesti absoluuttisen köyhyyden kanssa, positiivisesti eliniänodotteen kanssa, negatiivisesti lapsikuolleisuuden kanssa ja positiivisesti tyytyväisyyden kanssa. Lisätietoa puheenvuoron blogissani.

Olen onnellinen puolestasi, jos olet todellakin löytänyt tyytyväisyytesi Thaimaasta. Toivottavasti onnistut kehittämään maata eteenpäin niin ettei miljoonien paikallisten tarvitsisi kerätä roskia elääkseen, elää kadulla ja tuhota terveyttään myymällä itseään. Suomessa - kiitos verojen, tulonsiirtojen ja valtion - kenenkään ei ole pakko tehdä noista mitään.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Nyt kylla taytyi hakea kaukaa aasinsilta, etta paasit mainostamaan omaa blogiasi tanne - onneksi olkoon, nyt on mainostettu :)

Toivottavasti asiantuntemuksesi taloudellisen vapauden indekseista on parempi mita "Thaimaan miljoonista roskien keraajista"...

Susanna Kaukinen

Mun yhden ystävän pikkulapsi sairastui syöpään, jonka hoitaminen maksoi yli 200 000 €. Sun mallilla tässä olisi sitten käynyt huonosti.

Susanna Kaukinen

Toinen mainitsemisen arvoinen seikka on se, että ilmastonmuutoksen myötä te veropakolaiset tulette häntä koipien välissä takaisin tänne ja vetoatte oikeuteenne tehdä niin, koska teillä on kansalaisuus.

Näin ollen taidatte haluta vaan rusinat pullasta. Kaikki kelpaa, jonka irti saa ja mitään ei haluta antaa takaisin. Jos asia olisi minun päätösvallassani, teille laitettaisiin se kierrettyjen verojen lappu käteen takaisin tultaessa ehtona maahanpaluulle.

Susanna Kaukinen

Samaten maasta poistuttaessa lasku käteen saadusta koulutuksesta ja terveydenhuollosta.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Jos on maksanut veroja enemman mita vapaaehtoisesti on kayttanyt julkisia palveluita, saisiko lahtiessa kateensa sekin tai tukun euroja?

Susanna Kaukinen

Paremminkin pitäisi ottaa passi pois, niin ei tarvitse tulla takaisin nurkumaan siinä vaiheessa kun tulee joku oikea hätä ja haluat päästä julkisen terveydenhuollon piiriin, kun huomaat, ettei vakuutuksesi katakaan sitä ikävää sairautta joka osuu kohdallesi.

Mä en voi ymmärtää miten joku ihminen voi olla noin itsekäs ja noin välinpitämätön kanssakansalaistensa hyvinvoinnista kuin sinä.

Ari Kemppainen Vastaus kommenttiin #70

Jep! Annetaan ajan kulua ja Flemming kin tulee huomaamaan että se terveyden huolto on kalliimpaa siellä taika-maassa mitä suomessa, ja jos ei ole rahaa niin ei tule muuten hoitoakaan vaikka olisi millainen vakuutus. Et sitten kun se malaria sääski puraisee tai muuten sairastut niin pidä kirkkaana mielessä ettet halaja suomeen suurlähetystön ilmais kyydillä itseäsi parantelemaan ;) Niin, se piti vielä todeta että älä ihmettele kun joku päivä joku paikallinen poliisi/virkamies haluaa osan sun Bisneksistä.. tuut huomaamaan et kuinka mukava hymyjen maa se taika-maa on :)

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #85

"Et sitten kun se malaria sääski puraisee tai muuten sairastut niin pidä kirkkaana mielessä ettet halaja suomeen suurlähetystön ilmais kyydillä itseäsi parantelemaan ;) "

Malariasääsken puraisusta selviää parin euron pillereillä. Reseptivapaata tavaraa.

Suurlähetystöt eivät kuljeta ketään ilmaiskyydillä takaisin suomeen, ellei kyseessä ole joku suurempi joukkoevakuointi, josta päätös tehdään Helsingissä/Brysselissä.

Jos yksityinen kansalainen haluaa sairaskuljetuksen Suomeen niin maksaa sen itse tai vakuutus korvaa. Tiedän yhden tapauksen kun kaveri jäi mopon alle, ja koko sairaankuljetus-sairaala operaatio maksoi yli 40 000 euroa. Onneksi oli matkavakuutus. Ellen väärin muista, eivät saaneet mitään apua suurlähetystöstä.
Eikä kaverikaan tainnut koskaan toipua kunnolla.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #85

"Et sitten kun se malaria sääski puraisee tai muuten sairastut niin pidä kirkkaana mielessä ettet halaja suomeen suurlähetystön ilmais kyydillä itseäsi parantelemaan ;) "

Malariasääsken puraisusta selviää parin euron pillereillä. Reseptivapaata tavaraa.

Suurlähetystöt eivät kuljeta ketään ilmaiskyydillä takaisin suomeen, ellei kyseessä ole joku suurempi joukkoevakuointi, josta päätös tehdään Helsingissä/Brysselissä.

Jos yksityinen kansalainen haluaa sairaskuljetuksen Suomeen niin maksaa sen itse tai vakuutus korvaa. Tiedän yhden tapauksen kun kaveri jäi mopon alle, ja koko sairaankuljetus-sairaala operaatio maksoi yli 40 000 euroa. Onneksi oli matkavakuutus. Ellen väärin muista, eivät saaneet mitään apua suurlähetystöstä.
Eikä kaverikaan tainnut koskaan toipua kunnolla.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #85

Kiitos Ari huolenpidostasi mutta onneksesi voin mainita, etta minulla on terveysvakutuus yksityissairaalaan ilman korvausmaksimeja. Se kattaa jopa muutaman euron hintaisen malarialaakituksen ;)

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #70

Sinähän täällä olet se, joka ei välitä kanssakansalaisen hyvinvoinnista vaan olisi laittamassa sotilaat rajoille vaikeuttamaan ihmisten muuttamista pois maasta. Kunhan vain halusin tietää, että toimisiko vastaava tilien tasaaminen valtion kanssa myös toiseen suuntaan jos kyseessä on paljon veroja maksanut ihminen - nähtävästi ei toimisi. Ei siinä mitään, hyvää jatkoa vain sinullekin :)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuolla kommenteissa oli muutamia, joiden mielestä lapset olivat esteenä Suomesta muuttamiselle. Eivät siis halua viedä lapsiaan ulkomaille itsekustannettuun kouluun, vaan antavat tuon kirotun valtion kustantaa homma täällä. Ensin kaikki rusinat kotimaan pullasta ja vasta sitten ulkomailta.

Susanna Kaukinen

Nää on täysin sielutonta väkeä. Mitä näille on tehty lapsena, että niistä on tullu tällasia?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #71

Susanna Kaukinen: "Mitä näille on tehty lapsena, että niistä on tullu tällasia?"

Melko lailla halveksuttava kommentti. Ehkäpä sitten hyvää mainosta edustamalleen taholle.

Tai sitten merkki varsinaisen sanottavan puuttumisesta, kun täytyy tyytyä typerän mutinan suoltamiseen?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #71

Kenties kyse onkin mitä heille ei ole onnistuttu tekemään lapsena.
Aivopesu on epäonnistunut, ja kyky ajatella ja arvioida asioita itse sekä toimia sen mukaan on säilynyt. Eihän sellaista tietenkään saisi päästä tapahtumaan, mutta aina sattuu lipsahduksia parhaimmissakin totalitarioissa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Susanna Kaukinen: "Samaten maasta poistuttaessa lasku käteen saadusta koulutuksesta ja terveydenhuollosta."

IPU siis kannattanee lukukausimaksujen asettamista ulkomaalaisopiskelijoille?

Hyvä jos niin. Itse kun kannatan sellaisia ihan myös kotimaisillekin opiskelijoille.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hei Jouni,

Olipa mielenkiintoista!

Mites olisi jos kerran vielä ja voi tehdä myös etänä;-)

Siis ongelma liberaaleissa jutuissa on ollut että ne on hajallaan ja puuttuu särmää - on ikään kuin silkkihanskat kädessä. Lisäksi olenajatellut että pitää vedota AIVAN JOKAISEEN suomalaiseen jos vaan mahdollista.

tsekkaa http://e-liike.net

Takana on alunperin yksi mies eikä puoluetta ja kansanliike edellä mennään - ainakin eirilainentulokulma asiaan. Olen ollut ahkera. Liian idealisti voisi joku sanoa mutta perkele yritän ja lyön nyrkin pöytään. Kasvuyrittäjyyden keskitysleirin parakki 66 alkanut hyvä vallankumous leviää ja en ole enää yksin...

Suomessa on aivan järkyttävä johtajuusvajaus. Jakolinja on systeemiuskovaiset ja ajattelemattomat äänestäjät VS. todellista vapautta haluavat ja ajattelevat äänestäjät

t. Petri

PS - Jouni & kumpp. - täällä ollaan!

Susanna Kaukinen

Mä taian ny mennä tonne alakertaan tekemään etätöitä suomalaiselle työnantajalle, joka maksaa veronsa Suomeen ja joka pitää työvoimastaan huolta, maksaa kaikki maksut ja maksaa työntekijöilleen säällistä palkkaa ja antaa jokaisen osallistua päätöksentekoon halujen ja osaamisen puitteissa.

Omaa osaamistani muilla ehdoilla myisikään, vaikka voisin toki olla jossain ties missä vetämässä enempi välistä kuten tämän blogin kirjoittaja tuntuu pitävän hyvänä toimintatapana.

Omalta osaltani haluan maksaa viulut ja en halua tehdä töitä sellaiselle taholle, joka ei halua. Kaveria ei jätetä ja se onnistuu vain niin, että vahvemmat auttaa suuremmassa joukossa niitä jotka ei vielä tai enää jaksa yhtä paljon.

En hyväksy näitä puheita ja touhuja ollenkaan. Kyllä on epäisänmaallista porukkaa, kun kaverit jätetään sen tähden, että itse saa muutaman roposen enemmän. Penny dreadful.

---

Forgive me if I'm out of order -
This new "music" has no soul.
It may be good for making money,
(sadly that is not my goal).

Integrity and honesty are words that you don't understand,
But you're the best - it says so in the penny dreadful in your hand.

https://www.youtube.com/watch?v=qOGvNLH47Q8

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Hyvä kirjoitus ja ihan kannatettava idea kelle se on mahdollista. Itse kiersin maailmaa noin 15 -vuoden ajan ennen kuin ryhdyin perheelliseksi. Chiang Mai on tuttu kylä jo -90 luvulta ja jo silloin siellä pidempiäkin aikoja viettelin. Muutoin saattaisin Thaimaahan tullakin asustelemaan, mutta kun tuo IT-ala ei ole se mun juttu, ja paikallisessa duunissa siellä ei oikein tuota 2500€ tienaa ;-) vaikka kuin yrittäisin.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Näinpä maailma kehittyy. Syyllistämisen asemesta on sopeuduttava siihen, että huippuosaajat- ja taitajat liikkuvat. Hienoa kehitysvetoapua ja tasa-arvon edistämistähän se on, jos Suomessa hyvän koulutuksen saanut menee aiheuttamaan hyviä värinöitä maihin, joissa on suhteellisesti enemmän köyhyyttä ja parannettavaa.

Susanna Kaukinen

Niin. Minä olen se huippuosaaja ja edellytän, että työnantajani maksaa maksunsa Suomeen. Tällasille veronkiertäjille ei työpanosta myydä.

Jyrki Paldán

Se olisikin erinomaisen hienoa jos täältä lähdettäisiin köyhiin Aasian maihin viemään hyvinvointivaltiota ja oikomaan virhekäsityksiä ay-liikkeistä ja sosialismista totalitarismin synonyymina. Tuo voisi oikeasti parantaa paikallisten elinoloja ennätysmäisen nopeasti. Samalla jos vietäisiin vielä vihreää ideologiaa ja osaamista, voitaisiin parantaa myös ilmastonmuutosta ja estää ympäristökatastrofeja.

Valitettavasti nämä lähtijät vain tuppaavat olemaan sitä mieltä että työttömien kuuluukin kuolla nälkään sillan alla ja että omistajan kuuluu saada töötätä maalleen vaikka rikastettua uraania jos huvittaa. Työttömiksi taas joutavat kaikki, jotka eivät satu löytämään tuottavaa tapaa palvella omistavaa luokkaa. Syynä ei ole hyvän värinän vieminen tai alueen kehittäminen, vaan lähinnä se ikävä tunne joka tulee veroja maksaessa. Ihminen valitettavasti on sellainen että vallasta ja materiasta luopuminen on ikävää.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jep. Hyvä kommentti, mun mielestä.

Jos saan itse valita niin toivon, että muualle lähtevät noin niin kuin periaatteessa arvostavat täkäläisen yhteiskunnan hyveitä: ihmisoikeudet, tasa-arvoinen koulutus taustasta riippumatta, sosiaaliturva jne. Luulisin/toivoisin, että herra Flemmingkään ei ole aivan oikeasti tämän tai muunkaan valtion osalta hakemassa mitään yövartijavaltiota vaan ainoastaan jonkinlaista merkittävää ja reipasta asenne- ja politiikkamuutosta liberaalimpaan suuntaan.

Mutta enhän minä tiedä.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Olenko joskus jossain sanonut, että työttömien kuuluu kuolla nälkään? En ole, joten voisitko olla laittamatta sanoja suuhuni? Kiitos.

Maksan Thaimaahan veroja, sekä tuon tänne omaa ammattillista osaamistani, sekä työpaikkoja. Eivätkö ne mielestäsi paranna paikallisten elinoloja?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #110

Okei, korjataan jälleen kerran. Aikaisemmassa perustuloblogissasi kyllä totesit että sosiaaliturvan - siis perustulon - tulee estää ketään kuolemasta. Sen ei tosin, sinua lainatakseni, saa riittää elämiseen:

"Kuten jo mainitsin, perustulon idea ei todellakaan ole, että sillä voisi elää"

Tuo jättää tietysti hieman tulkinnanvaraiseksi mitä tuolla konkreettisesti tarkoitat.

ja ps. en viitannut nimenomaan sinuun, vaan tuohon julkisessa keskustelussa vellovaan yleiseen asenteeseen, jossa veropakolaiseksi on suotavaa lähteä kun ei haluta "elättää" heikompiosaisia. Toki tarinasi tuntuu melko läheisesti kuuluvan siihen joukkoon.

Pekka Tammisto

Suomi on kummallinen maa. Täältä lähdetään Thaimaahan halvempien elinkustannusten perään mutta eihän se toki lähtijöille riitä. Yritetään houkutella muitakin kun olo ei taida olla sittenkään kotoinen. Houkuttelussa unohtuu tietenkin Thaimaan epävakaa poliittinen tilanne, no eihän toki suomalaista elintasopakolaista kiinnosta jos muutama sata punaista tai keltaista vuorollaan kuolee, ei kiinnosta, eihän. Taitaa unohtua sekin pieni asia, että miksi ihmeessä niin hienosta ja sivistyneesti maasta joka vuosi muutama sata marjanpoimijaa tulee Suomeen poimimaan metsämarjoja, rekrytoinnissa käy parituhatta toivorikasta,jotka toivovat pääsevänsä Suomeen töihin. Jos siellä todellakin on niin hienoa olla, parasta pysyäkin siellä ja thaimaalaistua,käydä teattereissa kirjastoissa ja nauttia kansainvälisten tähtien konserteista. Voi siellä varmaan jatkaa halutessaan opintoja paikallisessa yliopistossa, niinhän?

Markku Laaksonen

Miksi ahdistua niin kovasti, kun jotkut Suomen kansalaiset muuttavat asumaan ulkomaille, mihin lienevätkin jo vuosikymmneten ajan. Aikanaan vielä 70-luvlla lähdön esti SP, joka ei myöntänyt valuttanvientilupaa, väki vei rahat laukussa tai lähti siirtolaisena, se lopetti veronmaksun. Sellainen Suomi, sama hallintoalamaisen kontrollointi elää yhä.

Thaimaa on vain yksi maista, ei varmasti kaikkein huonoin, ei paraskaan, silla on omat suuret ongelmansa ja hyvät puolet. ASEAN:n maiden tapaan talous kehittyy 3-5% vauhtia.
Suomalaiset ovat vapaita tekemään päätöksensä toiveittensa mukaan, ja ovat edelleen kansalaisia, vaikka eräät ovatkin rajalla perumassa passin ja kansalaisuuden.

Suurta ylemmyyttä osoittaa halveksiva puhuminen marjanpoimijoista, työ on niin kovaa kuten muukin maatalouden poimintatyö, ettei suomalaisista ole enää siihen, vaikka työttömiä on sadointuhansin, siis rahan olisi tultava vastikkeetta.
Samaa alentavaa kommentointia on puhe teattereista ym. kulttuurista. Niin, sitä kyllä on Thaimaassa halukkaille harrastajille, joita on.
Ihme kyllä, myös opiskella voi, nuoriso halukkaasti käy yliopistoja, myös monet ulkolaiset.

Olavi Mansikka

ite kanssa lähden tossa kolmen kuukauden päästä. Firma jo hiukan aikaisemmin. Järjettömän verotuksen sekä yrittäjävastaisuuden vuoksi.

Susanna Kaukinen

Ei mulla ainakaan mitään yrittäjiä vastaan ole, jotka tekee rehellistä työtä. Ökyrikkaiden leiviskä mua ei kiinnosta, eikä keinottelijoiden hyvinvointi.

USA:ssa on tunnetusti Suomea hankalampi yrittää, jos on pieni. Tämän kertoi minulle suomalainen yrittäjä, joka toimii myös USA:ssa aika ajoin. Missä siis on tämä paratiisi, jossa on USA:ta ja Suomea ihanampaa?

Olavi Mansikka

vaalit tulee ehdokkaat alkaa paskaa puhumaan. Kyllä sä olet mennessäs ihan tavallisetkin yrittäjät teilannut. Ei siinä sitä kummempaa. Yritys muutaa Viroon. Ite hiukan kauemmas.Osan rahoistani kun jo muutenkin haen ulkomailta niin nyt vaan homma pyörähtää niin että haenkin muualla asuessani osan taas Suomesta. En mä väitä paratiisiin muuttavani. Ihan vain hiukan helpompaan maahan.

Jari Torvelainen

Tervemenoa kaikille halukkaille, niin on vähemmän kitisijöitä nurkissa ja mukavampi tehdä hommia ja yrittää ilman baksheeshia (vai miksi sitä siellä kutsutaankaan).

Jotta ei tarvi lennellä takaisin aivoveritulppa tai -vuoto päässä, niin muistakaa ottaa kunnon vakuutus (pieni printti ja yhtiön oikeus sanoa vakuutus irti kannattaa muuten lukea tosi tarkasti, että ei tule yllätyksiä - ja onhan vakuutusyhtiö vakaa ja maksukyky sekä -halu kohdillaan myös ensihoidon jälkeen?). Ja vinkkinä, että Intiassa on kirurgia halvempaa. En nyt muuten edes muistaisi, mutta siskon mies, rekkakuski sai sellaisen suonen ratkeaman päähän (ai niin, käly myös) - ne sanoi siskolle että hyvä kun saatiin parissa tunnissa liuotus päälle, sitten ne laittoi sen päähän 13 kpl 30 cm platinalankaa 'a 2000€. Ja käski sen eläkkeelle tai kevyemmän auton rattiin. Siskon rintasyöpää ne hoiti jollain kokeellisella 13.000€/kerta lääkkeillä leikkauksen jälkeen 6 kertaa kun se normi ei toiminut. Sisko on nyt omien sanojensa mukaan "iloinen veronmaksaja", ei ikänsä yrittäneenä ja töissä ollut älynnyt ottaa min 200.000€ hoidot kattavaa vakuutusta, tai sitten varautua miehen 15 v lyhempään työuraan. Mutta joku Kela ja Suomen verokarhu oli sen kerännyt, häneltä ja minultakin jotain miljoonan euron edestä, jos nyt vain henkilöverot lasketaan.

Sitten kannattaa laittaa siitä säästöstä sivuun sen verran, että voi maksaa lasten synnytyksen, turvallisen hoidon nannyn hoivassa sekä koulutuksen sellaisessa koulussa että pääsee kunnon yliopistoon. Tai varmuuden vuoksi saman verran kuin itse maksoin tutkinnosta jenkeissä - näkyy olevan nyt noin 150.000 euroa - sillä saa sitten lapset hommia myös kv yrityksissä. Jos ei heitetä ulos huonojen arvosanojen vuoksi.

Ehdottomasti sitten ostakaa sellainen turvatalo ja lunnaskulujen vähentämiseksi panssaroitu koulukuljetus sekä palkatkaa kotiin vartijat, ainakin jos on tyttölapsia. Vakuutus olisi hyvä olla varmuuden vuoksi myös kaappauksen varalta. Ja toki kannattaa kouluttaa ne eläkeiän hoitajat puhumaan suomea, ihan vaan siltä varalta että Alzheimer yllättää ja palaa lapsuuden kieleen.

Ja osa tuloista sitten Singaporeen tai Sveitsiin, ihan vaan siltä varalta, että kenraalit vaihtuvat eversteihin tai syntyy jotain muuta pientä hälinää ja hämminkiä.

Ettei vaan tarvii palata tänne tylsään, kylmään, loskaiseen, pimeään, ainakaan nyt muuta kuin kesäaikaan, vähän elvistelemään. Kun täällä ei edes tapahdu mitään, ainakaan jos uskoo näitä höpö-höpö-selvityksiä:
http://www.businessmonitor.com/thailand
http://www.transparency.org/country#THA
http://ffp.statesindex.org/

ja kuka kommari se nyt sanoikaan, että muista kysyä mitä valtio voi sinulle tehdä äläkä mitä sinä voit tehdä valtiolle - vai miten se meni?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sairastumisille ei luonnollisestikaan voi mitään, mutta jos on altis sairastumisille kannattaa toki varautua. Onnettomuuksia ja tapaturmilta ei voi välttyä missään.

Lapsia ei tarvitse hankkia. Ainakin itse olen onnistunut välttämään tällaisen, joten panssariajoneuvot sun muut voi jättää kulurasitteista pois. :) Ja kun en harrasta sairastelujakaan niin eipä ole tullut rasitettua Suomenkaan sairaanhoitoa kovin paljoa, saati nyt täällä Kreikassa. Sairausvakuutuksen ajattelin kyllä ottaa jossain vaiheessa.

Kämppä on ihan normaali luksusasunto, hieman yli 100 neliömetriä, ja vuokraakin on se 350 €/kk. Riittää ihan hyvin tälleen yksin asuessa.

Ajattelin kyllä palata viikoksi tai pariksi syksyllä. On sitten mukavampi palata takaisin kotiin vielä kun on lämmintä. :)

Jukka Mäkinen

Perkula Henri, sieniä rosvoamaan suomalaisten metsistä. ;)

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Heippa Jari ja kiitos kommenteistasi!

Ihan sellaisia pikku vastakommentteja ajattelin kertoilla, että esimerkiksi kun jos muutat tänne Thaimaahan tämän MuutaThaimaahan.fi -palvelun kautta duuniin niin pakettiin kuuluu terveydenhuolto. Se kuuluu hintaan eikä siinä ole mitään maksimikorvausrajoja tai vastaavia - eräskin maahanmuuttaja joutui täällä kerran polvileikkaukseen ja sekin sujui ilman mitään ongelmia.

Rikollisuudesta ja turvataloista voinen myös mainita, että täällä Chiang Maissa rikollisuusaste on Helsingin tasoa. Se, että maahanmuuttaja joutuisi täällä vakavan rikoksen uhriksi on erittäin harvinaista.

Mutta mukava huomata, että kirjoitukseni herättää näinkin värikkäitä kommentteja :)

Jari Torvelainen

Jouni,

en tiedä Thaimaasta muuta kuin sen mitä nuo linkittämäni palvelut (ja muutama sieltä lähipiiriin avioitunut) kertovat. Niiden (ja 4 vuoden Los Angelesissa) asumisen perusteella vaatisin hyvin tarkkaan tuota kuvaamaani turvatasoa, vakuutukset tunnetulta kansainväliseltä yhtiöltä (paikallisen toiminta riippuu ihan liikaa paikallisesta taloudesta, säännöistä, laeista, ym) ja sen verran tuloa että pystyy nuo mainitsemani asiat hoitamaan ja varautumaan äkkilähtöönkin, jos ei muuta niin intialaiseen yksityiseen sairaalaan yksityisellä suihkukoneella. Toki se on tehtävissä, mutta ei 2500 euron kk- laskutuksella.

Sitä oppii varautumaan kun on viikon nukkunut ladattu Winchester ovelle suunnattuna, itsensä siihen psyykanneena että jos joku siitä ovesta tulee niin ammun ensin ja kyselen sitten. Sen jälkeen kun pihalla paikallinen kertoi hakevansa kavereita ja vähän kättä pitempää, poistui vasta kun vuokraisäntä ampui ilmaan. Vuokraisäntä alkoi hermostua kun kansalliskaarti ei tullutkaan viikon sisään kuten edellisellä kerralla. Ja palokunnalla oli 10.000 hälytystä yössä, kaikki tämä Mississipistä länteen suurimman yksityisen yliopiston kampuksen viereisellä opiskelijoiden asuttamalla alueella, eikä missään slummissa. (Kotipihalla jo aiemmin mm itse otin tuoreeltaan kiinni 2 murtautujaa, joita yli 2 m aidat ei estäneet hakemasta lisätuloja auton radion ja vuokraisännän olohuoneen peilin avulla - et ihan heti saa minua vakuuttuneeksi, että elintasoero Thaimaassa ulkomaisen yrittäjän ja paikallisten välillä on pienempi. Siitä erosta eikä absoluuttisesta tasosta se katkeruus vuosien varrella kasvattaa painetta, kunnes lopulta jengi riehuu kaduilla)

Olen noita linkkien kuvaamia arviointeja tehnyt isoille asiakkaille (mm Starkist Seafood) itsekin, painottaen heidän ilmoittamiaan asioita, iholle se tulee vasta kun riski osuu kohdalle. Ei Thaimaa turhaan ole noilla listoilla riskimaa, ei pahin, mutta tuskin paras. Jos sen riskin tietoisesti haluaa ottaa, niin vapaasti vaan, tervemenoa.

Se, että siihen vertaamalla koettaa perustella Suomen kipeästi tarvitsemia muutoksia, on turhaa kitinää, älyllistä epärehellisyyttä, tyhmyyttä tai harhaanjohtamista. Sama kuin vaatisi 27 asteen keskilämpötilan ja banaaneja kasvamaan Napapiirin pohjoispuolelle. Good luck with that!

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #112

Jep, huomasin kylla, etta et tieda Thaimaasta. Kiitos ja hyvaa jatkoa :)

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #115

Mahtavaa argumentointia! Täydet pisteet tuosta!

Kaveri lataa sulle faktaa tiskiin ja ihan noinkin ajatellun vastineen sait raavittua kasaan. Taidamme tässä vaiheessa kaikki tietää mikset pärjännyt Suomessa, Martti Servohan teki siitä jo biisinkin ajat sitten.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #112

Suomessa ei kannata mitään piilukoita latailla ja laittaa sohottamaan ovea kohti. Vastahan Suomessa uutisoitiin murrosta kotiin, jossa puupanoksella varoituslaukauksen ampunut asukas tuomittiin sakkoihin ja murtomiehet päästettiin vapaaksi.

anita frisk

Aika erikoisia kommentteja. Maastapakenija, luopio, epäkiitollinen verojenvälttelijä jne. Mikä ihme näissä ulkosuomalaisissa niin ärsyttää? Ja varsinkin sellaisissa, jotka ovat tyytyväisiä nykyiseen eloonsa ja oloonsa. Kritiikki ei luonnollisestikaan kohdistu esim. räikkösiin, häkkisiin sun muihin urheilujulkkiksiin, joiden verot olisivat vähän toista luokkaa lisänä Suomen valtion budjettiin kuin blogistin. Eivät kai nuokaan sankarit ole yksityisklinikoilla maailmaan putkahtaneet ja privaattikouluja käyneet, lapsina vaan ilmassa lennelleet etteivät olisi verovaroin maksettuja teitä ja raideliikennettä käyttäneet? Ja terveitä olivat ipanoina ja joka korvatulehdus hoidettiin tietenkin Mehiläisessä?

Työskentelin aikoinaan ulkomailla. Koska valtio maksoi palkkani, kotikuntani ei muuttunut ulkomaiseksi. Valtioveron lisäksi maksoin myös 15 vuoden ajan kunnallisveroa, vaikka minulla ei ollut mitään mahdollisuutta käyttää kunnallisia palveluita. En ole tästä mitään traumaa sielulleni saanut. Olen myös sitä ikäluokkaa, jolle kaikki koulutus kansakoulun jälkeen oli maksullista, myös kouluruokailu. Subjektiivinen päivähoito, tai ylipäätään mikään, älkää naurattako. Silloin oli palkattava lastenhoitaja jos halusi päästä töihin. Terveyskeskuksista ei kuultukaan. Kaiken joutui maksamaan palkastaan, mutta veroprosentti olikin vain 10. Silloin yksilöllä oli mahdollisuus päättää rahojensa käytöstä, nykyään ei.

Jos nyt tuottamattomana (tosin vero% 21) eläkeläisenä päätän lähteä halvemmille metsästysmaille, en todellakaan tunne siitä minkäänlaista syyllisyyttä tai moraalittomuutta. Pelkkä ajatus siitä että olisin jotain velkaa valtiolle on naurettava koska valtio ei toimi reilusti hallintoalamaisiaan kohtaan. Tähän voisi lisätä vielä sen niin muodikkaan maahanmuuttonäkemyksen: jokainen miinusmerkkinenkin maahanmuuttaja on Suomelle yksilöllisyydessään arvokas ja rikastaa Suomea. Ja suomalainen maastamuuttaja sitten törkeän itsekäs luopio?

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Johtuisiko se siitä että edes ne ovat sen verran järkeviä etteivät avaudu siitä miten huonosti asiat Suomessa ovat ja miten itse parantavat tilannetta huonontamalla tilannetta?

Sehän tässä flemmingissäkin eniten ottaa päähän.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Hienoa kuulla sinusta Jouni näin pitkän ajan jälkeen!

Tekstisi oli hyvä ja kieltämättä synnytti pienen matkakuumeen. Toisaalta tekstin keräämät kommentit kertovat hyvin siitä, minkä takia EP ei saanut sen suurempaa kannatusta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllähän ketjun kommenteista voi havaita hypoteesisi pitävän vahvasti kutinsa. "Perikadon ja holhouksen kannattajat" eivät ole vieläkään saaneet kyllikseen ja verenmaku sen kuin yltyy. :D

Olihan se elämys, kun kauan sitten osti keski-lännestä Fiskarsin sakset ja suomalaista janojuomaa puoleen hintaan, vaikka ne oli kuljetettu Suomesta maissivyöhykkeelle, siis yli 6000 km:n päästä. Tai kun bensa ja autot maksoivat kolmanneksen kotimaan hinnoista...

Susanna Kaukinen

Monesti keksitään business-idea, joka on tuottamaton ja sitten valitetaan, että se on valtion tai työväen vika, kun siitä ei saada voitollista.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Moni bisnes-idea tuottaa muttei tarpeeksi, joten usein juuri ne verot, byrokratia ja saantely ovat monesti niita syita miksi mahdollisesti tulevaisuudessa kannattavakin bisnes-idea jaa Suomessa numeroksi konkurssitilastoihin tai mika pahinta, kokonaan kokeilematta.

Susanna Kaukinen

Mutta onko sellainen idea järkevä, joka tuottaa niin huonosti ettei voida maksaa palkkoja ja veroja?

Mitä tuossa kaivelin äsken ihan drafi-hengessä vasta, katsele kommentit tyyliin 115-122 tjsp, niin vaikuttaa siltä että yrittäjien maksuja on korotettu ja etenkin hyvätuloisten työntekijöiden palkkaveroja on laskettu.

Taustasyynä tässä tietenkin tämä suurten ikäluokkien eläköityminen ja ehkä riittämätön eläkesijoitusten purku.

Päällimmäinen tunteeni on se, että ehkä tässä ainakin osa yrittäjistä nurkuu ihan todellisesti nostettuja maksuja. Pitäisi kaivella vielä tarkemmin. Asiathan aina on jollakin tavalla, sen selvittäminen on vaan yleensä vaikeaa miten, kun kaikki puhuu pääsääntöisesti ihan mitä sattuu, agendoja kuin on.

Voisi sanoa siis, että oikeisto nurkuu aina maksuista riippumatta niiden tasosta. Tästä syystä nurkuminen ei itsessään ole mikään peruste ryhtyä toimiin sen osalta. Ensin on selvitettävä mikä on todellinen tilanne.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #127

Onko sellainen yhteiskunta jarkeva, jossa jokin bisnes-idea ei kannata mutta tasmalleen sama idea toimii toisessa yhteiskunnassa, vain, koska siella on vahemman kieltoja ja maksuja?

Esimerkiksi tanne Chiang Maihin muuttaa ihmisia perustamaan omaa startup-firmaansa, koska Euroopassa se olisi taloudellisesti liian suuri riski.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #128

No asiaa pitää tutkia. Se, että sinä teit noin ei tarkoita sitä, että tilanne olisi yleisesti sellainen kuin väität sen olevan.

Yleisestikin tässä on se ongelma, että koko talousjärjestelmä on täysin rikki kun ei ole tasapuolisia haittamaksuja kaikille ympäristön tuhoamisesta ja kohtuuttomista työoloista.

Tästä välttämättä seuraa, että se joka maksimoi ympäristön tuhoamisen ja joka maksimoi työvoiman riiston voittaa kilpailun.

Ymmärtänet, ettei tässä oikein ole lähtökohdat paikallaan?

EDIT: on myös selvää, että maissa joissa riiston aste on korkea, on halvempaa kuin muualla, koska työvoimalle ei tarvitse maksaa. Espanjassa on Suomea halvempaa ruokaa jo yksin siksi, että siellä kaupan kassa saa vaikkapa 800€ kk palkkaa. Tämä ei tosin ole ainoa syy, mutta tottahan toki matalan tulotason maassa pärjää pienemmällä palkalla.

Tämä näkyi hyvin siitä, että yksi ystävä muutti Kanadaan ja palkka putosi kolmanneksen, mutta elintaso nousi. Syy sama: Kanadassa riiston aste on yleisesti Suomea korkeampi ja se sen takia on hyvätuloiselle edullisempi maa, vaikka tulotaso olisi matalampikin..

EDIT2: Tällä on se vekkuli piirre, että tuohon matalamman riiston asteeseen voidaan vastata vain tulleilla, mutta protektionismihan oli kiellettyä, koska se on uusliberalismin ideologian vastaista..

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #128

"Onko sellainen yhteiskunta jarkeva, jossa jokin bisnes-idea ei kannata mutta tasmalleen sama idea toimii toisessa yhteiskunnassa ..."

Päteehän tämä myös toiseen suuntaan. Vaikka jossain olisi täydellisen vapaat markkinat, jossain muualla voisi olla kannattavampaa perustaa bisnes koska sitä subventoidaan suoraan tai epäsuoraan.

Tämä siis ei ole mikään kelpo argumentti valtiota, veroja tai tulonsiirtoja vastaan.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming Vastaus kommenttiin #131

No lahdin tietysti siita, etta yritysten tukeminen on jo lahtokohteisesti niin hanurista, etten jaksanut edes huomioida sita :)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Minusta on aina yhtä hienoa havaita kuinka vapaus valita asuinpaikkansa ja järjestää elämänsä ei koske ikinä niitä joilla on edes jonkin verran rahaa, saati jos enemmänkin. Eipä täällä hirveästi kritisoida niitä ulkomaisia opiskelijoitakaan jotka tulevat tänne suorittamaan korkeakoulututkinnon ja lähtevät sen jälkeen lätkimään, juurikin sinne pienemmän verotuksen maihin. Ulkomaalaisella on kuitenkin mahdollisuus valita minne hän menee ja me jaamme jatkuvasti hehkuttamaamme koulutusta ilmaiseksi, joka tosin ei silloinkaan meinaa kelvata edes kehitysmaista tuleville.

Lisäksi nuo puheet kuinka sitten joutuisi heitteille tai pitäisi ottaa passi pois jos ei Suomessa olo miellytä, ovat ensinnäkin aika monen hurskaita julistuksia vastaan. Suomessa ollaan totuttu siihen että muilta saa ahnehtia loputtomiin ja kukaan ei oikeasti muka ole ansainnut pitää rahoistaan enempää kuin mitä poliittisten sekoilujen maksu hänelle kouraan jättää. Pääomatuloja saavia kadehditaan avoimesti, olkoonkin että sillä touhulla elävät maksavat jo siinä yhdessä vuodessa tasaveron ja välillisen verotuksen myötä saman minkä useampi pienipalkkainen ja käyttävät lähinnä yksityisiä palveluja.

Jos joku menee töihin ulkomaille, olkoon syy mikä tahansa, etenkin jos vielä saa aikaiseksi jotain, niin hänelle kuuluu samat oikeudet silti kuin niille jotka jäivät tänne eivätkä silti saaneet aikaan mitään. Tämä nyt on ihan selvää logiikkaa. Niin sanotulla hyvinvointivaltiolla syyllistämällä vain on monien mielestä helppoa esiintyä vastuullisena, vaikkei siinä mitään järkeä olekaan. Jos menestyt niin onnea vaan ja ei sinulla siitä menestyksestä johtuen ole mitään velkaa minnekään suuntaan, valtio saa luvan pärjätä sen kanssa jos esim. vaihdat maata. Perusoikeus on perusoikeus, oli köyhä tai rikas.

Suomessa meillä ei vastoin sinnikästä hokemista kuitenkaan ole minkäänlaista hyvinvointivaltiota, eikä haluakaan sellaiseen, koska se voiko kukaan hyvin ja miten voisi useampi paremmin ei kiinnosta suurinta osaa poliitikoista yhtään, vasemmistossa kaikkein vähiten. Ei sitä pidetä oleellisena edes laskea että paljonko rahaa tarvittaisiin siihen että pienituloisilla ja tulottomilla olisi kaikki tarpeellinen ja mahdollisuuksia rakentaa elämäänsä, vaan sitä kytätään paljonko pitäisi ottaa vielä parhaiten ansaitsevilta pois ettei ottaisi päähän niihin paljon ne niiden rahat. Siitä syystä nyt ollaankin siinä tilanteessa missä ollaan.

Koston, katkeruuden ja toisille kiusanteon perinne elää maassamme vahvana ja se jos mikä voi hyvin. Joku sanoikin osuvasti että Suomi on ainoa maa jossa ollaan valmiita maksamaan viisikymppiä jotta naapuri häviäisi satasen. Toisen menestystä pidetään aina ansiottomana ja sellaisena joka täytyy ainakin mitätöidä kostoksi, ainakin siihen asti että saa taas äänestettyä valtaan porukat jotka nostavat hänen verojaan. Jos hän pikkusieluisten poliittiseen kiusantekoon tympääntyneenä vaihtaa maata niin on muka jotain aivan kamalaa.

Susanna Kaukinen

Lyhyesti, en kannata oikein mitään noista. ^_^

- en kateutta
- en yrittäjien liiallista verottamista
- en liiallista omaisuutta ja siitä nurkumista, että niistä maksaa sairaiden lasten kalliit sairaalahoidot
- enkä edes oikein tuosta vapaasta liikkumisesta kauheasti tykkää..
-- jos se tehdään sellaisin motiivein, jotka ovat kyseenalaistettavissa, koska silloin se on kuormasta syömistä
-- tai jos koulutetaan väkeä joka ei jää maahan töihin

Noin todella sutaistu vastaus tuohon, kun minun kommenttejanikin kommentoitiin.

Jukka Mäkinen

Lyhyesti: IPUn kansanedustajaehdokas Susanna Kaukinen haluaa suomalaiset pakkotyöhön ja valtion orjuuteen.

Pitäisikö vielä asentaa automaattiset konekiväärit rajalle kuten DDR'ssä aikoinaan?

Markku Laaksonen Vastaus kommenttiin #139

Kaukinen höpisee täysin absurdeja juttuja, tuolla ylempänä hän oli esittämässä laskuja takaisin tuleville kansalaisille ja keräämässä passeja.
Onneksi Kaukine & Co ei päätä mitään.

Markku Hänninen

Näppäräähän se on mennä "elintasopakolaiseksi" rikkaasta maasta köyhään. Siellä Jounikin voi tuntea itsensä herraskaiseksi kun suomalaisella perusduunaritulollaan todennäköisesti vastaa jotain thaimaan rikkainta 10% kk tuloiltaan. Nopeasti googlattuna thaimaalaisen keskivertopalkka on 368 euroa kuussa. Sitä voi miettiä mikä fiilis suomessa on tyypillä joka tienaisi täällä 25 000e / kk, varmaan kaikki tuntuisi kohtuullisen helpolta ja mukavalta ja paikkaahan voi avoimesti suositella.

Mitä tulee tuohon siirtymän negatiivisiin puoliin niin jos ei nyt mietitä sitä miten mennään tuollaiseen kehittymään maahan olemaan valkoista herraa, niin näin suomalaisesta näkökohdasta miettisin aluksi työoloja, yhteiskunnan tasa-arvoisuutta ja huono-osaisten hyvinvointia. Pääseekö siellä Thaimaassa pahimmasta slummista näppärästi opiskelemaan vaikka lääketiedettä? Nämä asiat ovat niitä jota verovaroilla voidaan korjata, siellä se asuminen on lupsakkaa kun noista veroista ei tarvitse välittää eikä slummeissa käydä tai kokea.

Minä maksan verot mielelläni jotta kaikille kansalaisille suomessa tarjotaan kohtuullisen hyvät mahdollisuudet tehdä elämällään kykyjensä mukaan niin paljon kuin mahdollista. Minusta Suomen tärkein tehtävä on tarjota köyhimpäänkin perheeseen syntyneelle kyky käydä Suomen parhaat koulut ja terve nuoruus huolimatta siitä onko perheellä rahaa vai ei. Lähtökohtaisesti niissä maissa missä on noin mukava veroitta elellä, ei tälläistä mahdollisuutta tarjota. Ja se on se valinta minkä ihmiset tekevät kun päättävät verojensa maksusta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jaa, kovin erilainen kuva minulla tulee köyhyydestä, kun olen usein Thaimaassa kulkenut maaseudulla ja kaupungissa ja vaimoni omistaa siellä talon.

Onkohan noi köyhyysmittarit nyt kalibroitu ihan oikein?

Hannu Wegelius

Olen myös haaveillut muutosta Thaimaahan, jos vain olisi rahkeita. Vaimo on sieltä kyllä. Pidän itse lämmöstä ja ihan kuumasta myös. Inhoan suomen tylsiä, pimeitä, loskaisia kelejä, jotka ovat mielestäni todella syvältä. Viimeistään eläkkeellä, se voisi olla mahdollista.

En ole mitään valtiolle velkaa, eikä kukaan muukaan. Jos näin on, missä on velkakirja? ja monet maamme johtavat poliitikotkin suosittelevat muuttoa Thaimaahan. Täällä joidenkin mielestä se on suorastaan rikos muuttaa lämpöiseen valoisaan maahan. Ihme porukkaa. Minusta Jouni on tuonut hienosti omalta kantiltaan asioita esiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomeen tulleille thaimaalaisille ensimmäinen yllätys on meidän järjettömän huono terveydenhoito. Se vastaa Thaimaassa maaseudun terveydenhoitoa.

Toimituksen poiminnat