Jouni Flemming

Lapista Suomen Las Vegas

  • Tältä Lappi voisi näyttää.
    Tältä Lappi voisi näyttää.

Yleensä poliitikkojen esittämät suunnitelmat talouden tai työllisyyden parantamiseksi vaativat suuria määriä veronmaksajien rahoja. Minulla on hyvin erillainen suunnitelma Pohjois-Suomen talouden pelastamiseksi, sen toteuttaminen ei nimittäin vaatisi senttiäkään veronmaksajien rahoja: tehdään Lapista vapaa!

 

Olin helmikuun alussa Kemissä järjestetyssä vaalipaneelissa. Kahdeksan ja puolen tunnin junamatkan aikana kehitimme vaimoni Sonjan kanssa suunnitelman Lapin heikon taloustilanteen korjaamiseksi.

Suunnitelma on yksinkertaisuudessaan seuraava:
1. Lapin alueelle määrätään 20% tulovero tulojen lähteestä riippumatta, kaikki muut verot sekä tullit lakkautetaan.

2. Puretaan Lapin alueella kaikki valtion monopolit, kuten Veikkauksen pelimonopoli, jotta kasinoiden perustaminen tulee mahdolliseksi.

3. Laillistetaan huumeiden käyttö, kauppa ja valmistus täysi-ikäisiltä.

4. Sallitaan parittaminen, jotta bordellien perustaminen tulee mahdolliseksi.

5. Lapin alueen kunnilta poistetaan velvollisuus tarjota kunnallispalveluita kaupunkialueiden ulkopuolelle. Ihmisillä tulee olla vapaus asua missä haluavat mutta jos joku haluaa muuttaa keskelle korpea, ei pidä odottaa kunnan järjestävän esimerkiksi terveyskeskusta tai koulua viereiselle tontille.

 

Näillä viidellä, hyvin yksinkertaisella ja lähinnä lakiteknisellä muutoksella olisi valtava merkitys Lapin alueen taloudelle. Muuttotappion ja vaikean työttömyyden sijaan Lapista tulisi alue, mihin ihmiset lähtisivät töihin. Alueesta muodostuisi nopeasti pääkaupunkiseudun kanssa kilpaileva Suomen talouden ja kehityksen keskus. 

 

Tämän huiman kehityksen ensimmäinen mahdollistaja olisi matala verotus, se toisi alueelle huomattavat määrät ulkomaalaisia ja kotimaisia pääomia. Näillä sijoituksilla rakennettaisiin tehtaita ja perustettaisiin uusia yrityksiä. Tämä käytännössä katsoen poistaisi alueen työttömyyden ja alueelle tarvittaisiin työvoimaa myös muualta Suomesta.

 

Huumeiden käytön vapauttaminen auttaisi myös merkittävästi Lapin talouskasvua ja toimisi kilpailuetuna muita vapaakauppa-alueita vastaan. Huumeiden vapauttaminen saattaisi lisätä mietojen huumeiden, kuten kannabiksen käyttöä mutta se vastaavasti vähentäisi vahvojen aineiden käyttöä. Huumeiden laillistettu kauppa laskisi huumeiden hintoja, mikä vähentäisi narkomaanien tarvetta tehdä omaisuusrikoksia. Huumekaupan tulojen siirtyminen pois ammattimaiselta rikollisuudelta myös parantaisi yleistä turvallisuustilannetta ja vähentäisi rikollisuutta. Mietojen huumeiden käytön lisääntyminen vahvojen sijaan, sekä huumeiden parempi laatu vähentäisi huumeisiin liittyviä terveyskuluja, sekä väkivaltarikollisuutta. Huumeista aiheutuvat kulut tulisivat myös uudistuksen myötä huumeiden käyttäjien itsensä maksettavaksi. 

 

Bordellien salliminen toisi Lappiin turisteja myös perinteisten turistialueiden ja -kausien ulkopuolilla. Bordelleista puhuttaessa pitää muistaa, että niihin ei tietenkään tule liittyä ihmiskauppaa tai muuta hyväksikäyttöä. Aikuisella ihmisellä tulee olla oikeus päättää mitä keholleen tekee, täten prostituution tulee olla sallittua. Parittaminen, eli toimitilojen vuokraaminen prostituutiota varten tulee myöskin laillistaa, koska sen kieltämiselle ei ole mitään perusteita.

 

Suunnitelman viimeinen kohta mahdollistaisi kuntien keskittää toimintaansa kasvukeskuksiin. Tällä hetkellä kuntia velvoitetaan tarjoamaan palveluitaan siellä missä ihmiset asuvat. Toisin sanoen, mikäli joku haluaa muuttaa Korvatunturin laelle, kunnalla on laillinen velvollisuus tarjota hänelle kaikki samat palvelut mitä muillekin kuntalaisille. Tässähän ei tietysti ole mitään järkeä mutta näin sosiaalidemokratia toimii - kirjaamme lakiin, että kaikille on annettava samat mahdollisuudet palveluihin.

 

Tämän suunnitelman toteuttaminen synnyttäisi Lappiin uuden, kestävän kultaryntäyksen. Ihmiset lähtisivät työpaikkojen ja matalan verotuksen houkuttelemina etsimään Lapista parempaa elämää. Vapaakauppa mahdollistaisi ennennäkemättömän määrän vaurautta ja hyvinvointia Lapille, ja koko Suomelle.

Emme vaimoni kanssa suinkaan ole olleet ensimmäisiä, jotka ovat ajatelleet Lapin pelastamista tällä menetelmällä. Anders Chydenius on eräs Suomen historian merkittävimpiä taloustietelijöitä. Jo 1700-luvulla hän ehdotti, että vähäasutuksinen Lappi tulisi muuttaa yövartijavaltioksi:

 

"... vapaavaltio, yksityinen omistusoikeus ja yksilönvapaus. Asukkaat saisivat harjoittaa mitä ammattia tahansa, vapaakauppa olisi täydellistä, etuoikeuksia, sääntelyä tai veroja ei olisi. Byrokratia puuttuisi, ja ainoa viranomainen olisi tuomari, joka valvoisi, että kenenkään oikeuksia ei poljettaisi."


Voimme vain kuvitella minkälainen Suomi ja Lappi olisi mikäli Chydeniuksen rohkea ehdotus olisi toteutettu. 

Chydeniuksen ehdotusta ei kuitenkaan toteutettu. Myöskään esittämääni viiden kohdan ohjelmaa ei koskaan voida ottaa käyttöön. 

 

Aikuisten holhoamisesta nauttivat kontrollifriikit - poliitikot - vastustavat huumeiden, uhkapelien ja bordellien laillistamista - ihmisten suojelemisen nimissä, tottakai. Heidän mielestään täysi-ikäisiä ihmisiä pitää suojella heidän omilta "vääriltä" valinnoiltaan ja kukapa olisikaan tähän suojelijan rooliin parempi kuin rehellinen, suomalainen poliitikko!

 

Suunnitelman toteuttamista vastustaisivat myös ay-liikkeet, koska talouden vapauttaminen olisi vaarallinen ennakkotapaus, mikä tuhoaisi niiden valtaa. Samasta syystä vastustajien joukkoon liittyisivät myös muut byrokraatit ja virkamiehet, koska kaikki lainsäädännön ja byrokratian keventämiseen liittyvät toimet vähenteisivät heidän valtaansa. Ja lopuksi suunnitelmaa vastustaisivat kaikki valtion erityissuojelua nauttivat monopoliyritykset, sekä sellaisiksi havittelevat edunvalvontajärjetöineen.
Mutta moniko Pohjois-Suomessa asuva työtön tai köyhä vastustaa Lapin muuttamista Suomen menestyvimmäksi talousalueeksi? 

"Ei kenenkään pidä sen vuoksi olla toisen herrana, ei kenenkään toisen orjana; kaikilla on oleva sama oikeus, kaikilla samat edut."

   - Anders Chydenius

--

Kirjoittaja on Liberaalit ry:n puheenjohtaja ja ehdokkaana eduskuntavaaleissa Piraattipuolueen listalta. Esitetyt mielipiteet eivät ole Piraattipuolueen virallisia kantoja vaan kirjoittajan omia. Kirjoittajan viralliset sivut löytyvät osoitteesta: http://liberaalit.fi/jouni-flemming/


PS:

Jos haluat, voit käydä tykkäämässä Facebook-sivustani:

http://www.facebook.com/pages/Jouni-Flemming-eduskuntaan/152955218093242

Äänestysnumeroni on 5, minua voi äänestää Varsinais-Suomen alueella.


Pidin 20.3.2011 vaalitilaisuuden Turussa, puheeni aiheesta "Vähemmän veroja, enemmän vapautta" voi katsoa Youtubesta: 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lappi menestyisi kyllä ihan perinteisillä elinkeinoilla, jos ei etelän viherpipertäjät jarruttaisi ja kokonaan estäisi kaikkien järkevien hankkeiden toteuttamista. Se kaivoslakikin vielä piti väkisin murjoa. Olisihan se pelihalli tietysti lestadiolaisen rauhanyhdistyksen talon naapurissa kutkuttava näky.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Haluaisin huomauttaa, että prostituutio, huumekauppa ja uhkapelaaminen ovat hyvin perinteisiä elinkeinoja, myös Lapissa.

Eikä kyse ole siitä, että kannattaisin prostituutiota, huumekauppaa ja uhkapelaamista. En kannata. Mutta vielä vähemmän kannatan kieltolakeja ja ihmisten holhoamista.

Erityisen tuhoisaa ihmisten vapauden rajoittaminen on Lapin kaltaisessa harvaan asutussa maanosassa, jonka talouden Suomen päättäjät ovat tuhonneet.

Vauraus ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Jos valtion virkamiehet pitävät riittävästi näppinsä erossa, vallitsee oikeus yksityisomistukseen ja oikeus käydä kauppaa, syntyy huomattavat määrät vaurautta ja hyvinvointia ja nämä leviävät huomattavan tasaisesti koko väestölle.

Mutta aina kun valtion byrokraatit yrittävät lakeja säätämällä pakottaa ihmisiä toimimaan tietyllä tavalla, syntyy korruptiota ja pahoinvointia, ja nämä leviävät huomattavan syvälle koko yhteiskuntaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Otsikossa on ideaa.

Lentoni Las Vegasiin 1986 näytti selvästi, kuinka ympärillä on vain autiomaata.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Ajattele, jos pelkkä uhkapelaamisen avaaminen pystyi luomaan kaupungin keskelle autiomaata, mitä täydellinen vapaakauppa-alue tekisi Lapin taloudelle? Lapissa ei enää olisi työttömyyttä, ja keskiansiot kasvaisivat huomattavasti.

Pekka Roponen
Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

Lapissa riittää kun saa katsoa auringon nousua ja lopuksi lappilainen sanonta "tehkööt ne työt ketä ne on keksiny"

Toimituksen poiminnat