Jouni Flemming

Kaikki blogit puheenaiheesta Talouden globalisaatio

Verkkojättiläisten kamppailu – idän ja lännen välillä

Maailman suurimmat ottelevat paikasta kuluttajien kukkaroissa – kiinalainen verkkokauppa Alibaba on jättiläinen, kuten myös amerikkalainen alan uranuurtaja – kirjakaupasta lähteneenä – Amazon, jonka tasearvo käväisi yli biljoonassa dollarissa, ollen vajaa 800 miljardia euroa. Alibaban tasearvoa on vaikea määritellä todellisuudessa, se ollen kuitenkin volyymiltaan maailman suurin.

Kaupparatsun ja -sodan uudet työkalut: tyhjä läppäri ja Sectra Tiger-puhelin

Hollantilaiset ovat tunnettua kauppiaskansaa ja koko maa nojaa tukevasti kansainväliseen liiketoimintaan, jo 1500-luvulta lähtien. Erityisesti Kiinaan matkustavia liikemiehiä ohjeistetaan Alankomaiden ulkoministeriön taholta nykyisin seuraavasti:

Reviiripuolustus >< globalisaatio - biosfääri reagoi tavallansa!

Talouden perinteitä terävästi esittelevä ja luottamustakin herättävä taloustieteilijä Sixten Korkman – puhuu, kirjoittaa ja selittää, mutta mistä? Kasvuhoenta on pysyväissanavarastoa – unohtaen samalla hengenvedolla biosfäärillisen rajallisuuden – vaikka Aurinko antaa ihmisajallisesti loputtomasti kasvun- ja elinvoimaa – ainoana energialähteenä * -lopulta.

 

Kiinalainen vuosisata – maailman suurin talous

Media uutisoi voimakkaasti jo vuoden 2014 lopulla Kiinan siirtyneen maailman suurimmaksi ja vaikuttavimmaksi taloudeksi – eikä vain siksi että Kiinassa on 1382 miljoonaa ihmistä – [IMF|1]. Edellisen kerran Kiina oli maailman mahti 1400 – luvun alkupuolella, keisari Zhu Di: n aikakautena |2.

 

Paratiisi tehdään tyhjäksi ja mustaksi

Talouden osalta sopii tavoitella vahvasti säädeltyä markkinataloutta. Tämä toive näyttää olevan utopiaa, sillä kapitalismi tarvitsee elääkseen ja voidakseen hyvin koko ajan uusia markkina-alueita. Se ei ole mahdollista rajallisessa fyysisessä tilassa. Siksi suursota on kamppailussa viimeisistä luonnonvaroista mahdollinen suurvaltojen välillä, sillä ilman yhdentymistä yksittäiset valtiot ajavat vain omaa etuaan väkivallan keinoin.

Maailmantaloudesta

Maailma on maapalloistunut, väittävät viisaat, mutta katinkontit se on. Globalisaatiosta tulikin suuri kupla. Todellisuudessa kehitys on kääntynyt itsepuolustukseksi. Talous on kuin ottelu jossa jokainen pyrkii voittamaan ja turvaamaan oman taloutensa. Kaikki vanhat ja uus-klassiset talousteoriat tulkitaan oman menestymisen kautta.

Turbulenssi uhkaa Eurooppaa – eikä Saksakaan ole suojassa

*

Turbulenssi uhkaa Eurooppaa – eikä Saksakaan ole suojassa

*

Euroopan Keskuspankin EKP:n käynnistämän massiivisen joukkovelkakirjojen osto-ohjelman seurauksena kaikkien Euroopan lainojen korot – Saksan joukkovelkakirjoja lukuunottamatta – ovat syöksyneet pelästyttävän alhaalle.

Mitä tästä on odotettavissa?

Odotettavissa on, että Euroopan negatiivinen korkomarkkina uhkaa jokaista eurooppalaista kansantaloutta.

Kankaanniemen ristinnaulinnan ohessa...

Niukan uutispäivän takia media harjoittaa nyt parhaillaan Toimi Kankaanniemen ristiinnaulintaa ja märehtii pieleen menneitä kiekkokisoja.

Ajattelin ilahduttaa verenhimoista ja moralisoivaa mediaa tässä laittamalla tekemäni mielenkiintoisen artikkelin vuodelta 2005. (Huomaisin jutun kun meillä laitetaan nyt tiedostoja pilvipalveluun).

Komentotalous ja talouskomento

Toisen maailmansodan jälkeen muodostuneissa itäblokin maissa suunnitelmatalous kehittyi komentotaloudeksi. On selvää, että sille voidaan irvailla yhä tänään kuin tehtiin 1970-luvullakin. Suunnitelma- tai komentotalouden lähtökohtiin kuuluu talouden suunnittelun ja säätelyn valtiolähtöisyys. Tämä piirre sinällään ei ole kadonnut mihinkään nykyisten yhteiskuntien toiminnasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä